Det er et av spørsmålene Arbeidstilsynet vil sjekke. Det var mandag kranen brakk da en konteiner ble løftet ned fra Valkendorfsgaten 3 i Bergen sentrum. Atle Johannessen satt i en bil som ble truffet. Også en annen mann satt fastklemt etter at bilen hans ble truffet av konteineren som også gikk i bakken.

BRAKK I TO: Denne branen brakk i to i Valkendorfsgaten mandag. Politiet etterforsker nå saken, og forsøker å finne ut hva som skjedde. Bilen står nå på trafikkstasjonen i Fyllingsdalen.

Kan ha vært vann

BT var i kontakt med Arbeidstilsynets tilsynsleder Marita Scott ved 13-tiden tirsdag.

— Det er for tidlig å si noe om årsaken, men vi har flere spørsmål som vi vil ha svar på, sier Marita Scott.

- Hva vil dere undersøke?

— Vi vil se på hva som skjedde og hvorfor det skjedde. Om konteineren hadde stått åpen ute i lengre tid, og om det var vann i den. Det kan jo påvirke vekten. Dessuten vil vi kontrollere hvilken risikovurdering som har vært gjort i forkant av arbeidet som ble utført.

BT får opplyst at konteineren sto på taket i Valkendorfsgaten 3 over helgen. Det er uvisst om den sto åpen. Det falt mye nedbør i Bergen i tiden konteineren sto på taket.

— Konteineren ble levert før helgen, og sto ute til mandag, men jeg vet ikke om den sto åpen, sier Ole Bratt Birkeland, daglig leder i AS Valckendorffsgate 3, som eier bygget der konteineren ble hentet ned fra.

Sjekker sikring

Arbeidstilsynet kommer også til å se på utførelsen av arbeidet og hvilket utstyr som ble brukt.

— Det er naturlig å undersøke om kranen er godkjent for oppdraget. Dessuten vil vi undersøke hvilken opplæring arbeidstakeren hadde til å håndtere dette utstyret, forteller Scott.

Også spørsmålet om hvilken sikring som har vært gjort av Valkendorfsgaten står sentralt. Tilsynslederen vet ikke om det var en eller flere fra konteinerfirmaet som var til stede da arbeidet ble utført.

Ulike krav

Scott sier at sjåføren som gjorde jobben skal være sertifisert for bruk av kran.

— Det er ulike krav i forhold til hvilken kran man bruker, men man skal ha hatt godkjent opplæring.

- Har dere hatt tilsyn med dette firmaet tidligere?

— Det vet jeg ikke, men det er jo noe vi vil undersøke. Byggebransjen er sterkt prioritert fra vår side, ettersom det er en risikofylt bransje.

Etterforsker saken

Politiet etterforsker nå kranulykken i Valkendorfsgaten. Helt sentralt i etterforskningen er hvorfor kranen brakk i to.

— Vi har startet etterforskning. Foreløpig er vi helt i startfasen, og det er mange løse tråder, sier Jan Martin Skulstad, leder ved allmennseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Svancos bil og kran står nå på trakkstasjonen i Fyllingsdalen.

Ikke avhørt

Skulstad forteller at politipatruljen som kom til stedet har levert inn anmeldelse.

Sjåføren av bilen har status som mistenkt ettersom det foreligger en anmeldelse.

— Han er ennå ikke avhørt, opplyser Skulstad til BT ved 14-tiden tirsdag.

Kranen gikk i bakken, det samme gjorde konteineren den løftet. Begge deler traff hver sin bil. Kun flaks hindret at liv gikk tapt.

Danne et bilde

Helt sentralt i politiets etterforskning er hvorfor kranen brakk i to da den løftet ned en konteiner fra taket i Valkendorfsgaten 3. Politiet vil undersøke om det har vært feil ved kranen, slik kolleger av sjåføren sa til flere medier mandag.

— Vi driver taktisk og teknisk etterforskning. Vi skal avhøre vitner og sjåfør og analyse de funn vi har gjort på stedet for å danne oss et bilde av hvorfor kranen brakk. Det kan også bli aktuelt med sakkyndig bistand, forteller politioverbetjenten.

Han bekrefter at politiet har hentet inn film fra overvåkningskamera, men har ikke sett hva som kommer frem der.