Alle bergensere med respekt for seg selv vet at det heter ”uti Sandviken”. Men når vi spør om de vet eksakt hvor Sandviken ligger, ja, så begynner mange å lure. Ofte pekes det mot området sørover fra nedre fløibanestasjon, mens det mumles ”uti der et sted”. Noen mener bestemt at grensen mot Sandviken går ved Birkebeinersenteret, der Nye Sandviksvei begynner. Mens andre holder stivnakket på at Ladegården og Mulen i hvert fall hører til Sandviken.

Fra Mulelven til Eidsvågsneset

Vi tok med oss lokalhistoriker Jo Gjerstad (60) for å få vite hva som er riktig. Hvor begynner selve Sandviken? Hvor går grensen mellom Sandviken og Ytre Sandviken? Hvor langt ut går Ytre Sandviken? Og alle disse strøkene mellom nedre fløibanestasjon og ut til Sandvikskirken, hører de egentlig til Sandviken?

— Sandviken deles som regel i to. Den indre delen omfatter området fra Mulelven til elven i Munkebotn. Mens Ytre Sandviken er området fra Munkebotnselven til den gamle bygrensen mot Åsane ved Lønborg, altså helt ute på Eidsvågsneset. Selv er jeg en ytre sandviksgutt, for jeg vokste opp i Jægerbakken. Og nåde den som kalte oss som bodde nord for Gunhildsåen, for sandviksgutter. Da ble det gatebråk med guttene i Munkebotn lengre innover mot byen, sier Gjerstad og ler høyt.

Elveleiene satte grensene

Den spreke 60–åringen balanserer på en gammel steingard like bak Mon Plaisir, mens han ivrig peker både oppover, nedover og utover et solfylt Sandviken. I et imponerende tempo henter han frem lokalkunnskap om hver en plett han peker på.

— Denne steingarden var bygrensen mellom Bergen og Sandviken frem til 1877. Opprinnelig snodde den seg fra like oppi fjellet bak her og helt ned til sjøen. Heldigvis er det fremdeles litt igjen av den her mellom Mon Plaisir og Mulesvingen barnehage, sier han og hopper litt på den solide steingarden.

Så peker han bortover mot den gamle vannverksstasjonen i Mulen.

— Mulelven kommer fra Skredderdalen og gikk gjennom vannverket. Det er derfor det ligger et vannverk der, videre under barnehagen, ned under Fjellveien og under der typebyen ligger i dag. Så gikk den i en sving ned mellom Ladegårdsgaten og Sandvikskirken, før den endte i sjøen nord for slaktehuset. I dag ligger Mulelven i rør, men fremdeles ender den i sjøen nord for slaktehustomten, sier Gjerstad.

Strøk på strøk

Det kan kanskje virke misvisende å tro at man allerede er kommet til Sandviken når veiene faktisk heter Sandviksvei.

— Nye Sandviksvei er den nye veien som går til Sandviken, og Øvre Sandviksvei er tilsvarende den øvre veien som går til Sandviken. Videre er strøkene Mulen rett og slett bare Mulen. Hødden er Hødden, med Mathismarken og Meyermarken. Rothaugen er Rothaugen. Stølen er Stølen. Steinkjelleren er Steinkjelleren. Skansen er Skansen. Dreggen er Dreggen. Skuteviken er Skuteviken. Og Breistølen, som var Ladegården sin støl, er Breistølen. Ingen av disse strøkene hører til Sandviken. Bor du for eksempel i Ladegårdsgaten, like ved Sandvikskirken, så bor du faktisk ikke i Sandviken, men på Ladegården. Og bor du i Mulen, ja da er du fra Mulen og slett ikke fra Sandviken. Sånn er det bare, sier lokalhistoriker Jo Gjerstad.

Lærte du noe nytt? Hvor trodde du Sandvikens grense gikk?