— Etter en halv times tid må lovbryteren slippes løs. Det skal ikke være slik, sier torgets driftsleder John Rikstad til Bygdanytt.

Han har snart ikke tall på hvor mange ganger han har slått kloa i tyver som ikke vil oppgi personalia, og som han må la gå fordi politiet ikke kommer tidsnok.

«Får knapt konsekvenser»

— Jeg skjønner at politiet må prioritere, og at nasking ikke står øverst på listen. Men det er mer regelen enn unntaket at politiet ikke kommer før vi må slippe tyvene. Man blir litt oppgitt når det knapt nok får konsekvenser å stjele som ravner, sier Rikstad til avisen.

Flere kjøpesentre i Arna og på Osterøy forteller om det samme. På et senter i Lonevåg på Osterøy for kort tid siden ble en person tatt på fersken i å stjele. De ansatte holdt personen igjen mens politiet ble kontaktet. Men selv om lensmannskontoret på Osterøy ligger i samme bygg, tok det så lang tid før politiet kom at de ansatte måtte la tyven gå.

Tolkning

Rikstad ved Øyrane Torg sier at det ikke står noe om en halvtime i loven, men at bransjen har tolket ordlyden slik.

— Det spørs om vi ikke bør revidere dette, for det går som regel to-tre timer før politiet kommer – om de kommer i det hele tatt.

- Ikke gi opp

Lensmann Rune Løland ved Osterøy lensmannskontor sier at responstiden avhenger av flere faktorer, og at oppdragene må prioriteres.

— Men jeg mener at vi i de aller fleste tilfeller skal kunne være på Øyrane Torg innen en halv time. Det som er helt klart, er at vi kan bli langt bedre. Ikke gi opp, men ring oss også neste gang en tyv blir tatt på fersken, sier Løland til avisen.

Han viser til at det er stor oppmerksomhet rundt dette i Politidirektoratet for tiden, ikke minst på bakgrunn av funnene til Gjørv-kommisjonen.