Politiet på Stord mottok langfredag to meldinger om vold i en gate i et boligområde på Stord, og rykket ut.

Fremme på stedet konstaterte patruljen at medlemmer fra to familier bosatt i området hadde havnet i tottene på hverandre etter å ha vært i konflikt over lengre tid.

En representant for den ene familien, som har bodd i området i lang tid, hadde møtt opp på døren til sine relativt nyinnflyttede naboer. Disse skal være en del av et rusmiljø, ifølge politiet.

— Det kunne synes som om begge sider var like gode og partene ble pålagt å holde fred og henvist til å anmelde forholdet ved Stord lensmannskontor over påske, skriver politiet i Haugaland og Sunnhordaland i loggen sin.

- Truet i en time

Politipatruljen dro derfor fra stedet etter at partene hadde roet seg ned.

Så ringte telefonen hos operasjonsleder Jarle Utne-Reitan i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt. I andre enden var en mann i 40-årene. Han var slett ikke fornøyd med at politiet hadde dratt fra stedet, og krevde at patruljen gjorde vendereis.

Det ble en lang samtale, forteller Utne-Reitan.

— Han truet med at han skulle bruke grov vold mot rusmisbrukerne som bor i nabolaget, og vi forsøkte etter alle kunstens regler å få ham over på bedre tanker. Vi satt sammenhengende på telefonen i vel en time, sier operasjonslederen.

- Har ringt før

Men mannen, som er i 40-årene, ville ikke gi seg. Han hadde en tydelig agenda, forteller operasjonslederen.

— Han sa «hvis dere ikke pågriper dem, så tar jeg saken i egne hender». Vi kan ikke ha et system der man kan presse politiet til å foreta pågripelser det ikke er grunnlag for, sier Utne-Reitan.

Mannen har også tidligere ringt politiet og kommet med lignende trusler knyttet til den samme konflikten.

— Han må forstå at han ikke kan ringe politiet og komme med så spesifikke trusler, sier Utne-Reitan.

- Det er kanskje ikke så smart heller?

— Nei, det er ikke særlig smart i det hele tatt. Vi hadde ikke noe annet valg enn å pågripe ham til slutt, sier operasjonslederen.

Vil bli anmeldt

Mannen ble pågrepet uten dramatikk ved 18.30-tiden fredag. Nå er han anmeldt, og blir sittende i arresten over natten.

— Det er helt åpenbart at han ikke kan fortsette med dette. Jeg kan forstå at det kan være vanskelig å ha rusmisbrukere boende i nabolaget, men de har et rettsvern, de også, sier operasjonsleder Jarle Utne-Reitan.

Politiet etterforsker saken videre, og politijurist vil lørdag ta stilling til om mannen skal løslates eller om det vil bli aktuelt å fremstille mannen for varetektsfengsling.