LENA VERMEDAL

— Da det bare var meg, var det på en måte greit. Men da lillesøsteren min også fikk kreft, ble jeg sint, sier Arild Berge (32).

Småbarnsforeldrene fra Tysnes er begge rammet av magekreft med spredning til leveren. Den dødelige sykdommen ble oppdaget med bare fire måneders mellomrom. Det er svært sjelden at en familie rammes så hard av samme sykdom. Mest sannsynlig skyldes det et ødelagt gen.

— Det var som å få en bøtte kaldt vann over hodet. Jeg har vært sint på Ham der oppe. Hvilken mening er det i at en hel familie blir syk? Hvilken mening er det at små barn skal bli mor- og farløse? spør Arild.

Han er pappa til to jenter på to og seks år. Søsteren har tre småjenter på ett, fire og syv år.

Tenker positivt

Arild prater som en foss. Inni mellom vipper han på capsen og avslører fjonene som er igjen av hårmanken hans.

Han prater litt om «det å måtte spasere», men mest om det å være positiv. Han har glimt i øyet og galgenhumor i beredskap.

— Den psykiske delen ved å ha en slik sykdom er 50 prosent. Det er en hel jobb i seg selv. Jeg prøver alltid å vri på ting og se det positive i alt. Ellers går du rett i kjelleren, sier Arild.

— Det er de som sier vi er altfor positive, men når legene ikke gir oss håp, må vi selv tro på at vi skal bli friske eller i alle fall leve en stund til, sier Inger Lise.

Begge søsknene har vært gjennom flere kurer med cellegift. I tillegg tar de hver dag en sprøyte med ren misteltein, og bruker urter for å styrke immunforsvaret.

Tysnesinger bladde opp

En måneds forbruk med naturmedisin koster oppunder 4000 kroner. I tillegg har søsknene hatt to 14 dagers opphold på den private klinikken Humlegaarden i Danmark.

Søskenparet er frustrert over at ikke alternativ medisin verdsettes mer blant norske leger.

— Vi føler vi møter veldig stor motstand hos legene selv om blodprøver og tester viser at vi holder sykdommen i sjakk. Vi er ikke i tvil om at alternativ medisin hjelper, sier 30-åringen.

Siden de ikke får en øre i økonomisk støtte fra det offentlige, har familie, venner og tysnesinger fra hele øyen stilt opp.

Venner har drevet kronerulling siden diagnosene ble kjent. Fredag ble det arrangert støttekonsert med lokale artister i Våge.

— Folk kom i surt regnvær og betalte flere hundre kroner for en kopp kaffe eller en suppetallerken. Hele 36.000 kroner ble samlet inn. Det er utrolig, sier Arild.

Takknemlige

— Jeg er overrasket over hva lille Tysnes har fått til. Vi vet ikke helt hvordan vi skal få takket alle som har gitt penger. De skal vite at vi er takknemlige. Dette betyr utrolig mye for oss, sier Inger Lise.

De to er glade for at de bor på en liten plass som Tysnes der alle kjenner alle.

— Til og med på bedehuset er det folk som ber for oss, smiler Arild.

Nå har hjelpepleieren og snekkeren bare én jobb fremover: Å overleve.

SMÅBARNSFORELDRE MED KREFT: - I januar ga legene meg fem-seks måneder å leve, men jeg er her ennå, sier Arild Berge. Han og søsteren Inger Lise Berge Espevik tar alternativ medisin i tillegg til cellegift. De er overbevist om at dette hjelper, og ønsker at norske leger kunne verdsette alternativ medisin høyere.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG