Trønderen Terje Helberg (50) snakker på inn— og utpust mens han peker på et bilde av en savnet østerriksk turgåer som forsvant i Nordland i august.

- Bare se her. Jeg la ut denne etterlysningen for en drøy time siden. Nå er den lest av 12.600 og blitt delt 190 ganger på Facebook. Der har du den kanskje største fordelen med det jeg gjør. Sosiale medier har revolusjonert effekten av private leteaksjoner.

Fra et rekkehus i Fyllingsdalen har Helberg det siste halvannet året drevet nettsiden savnet­inorge.org. Konseptet er ganske enkelt. Via Facebook og nett­siden legger han ut etterlysninger, med bilde, av personer som er meldt savnet til politiet. Med rundt 38.000 følgere på Facebook spres etterlysningene i et vanvittig tempo.

- Jeg deler kun reelle etter­lysninger, og dobbeltsjekker med politiet før jeg legger noe ut på nettet. Alle tips som kommer inn blir systematisert og videresendt til politidistriktet som jobber med saken, sier han.

Nettsiden har vokst seg til å bli den største private formidleren av savnetmeldinger.

Men Helberg fikk raskt merke skyggesiden av å drive en Facebook-side der alle kunne kommentere og komme med innspill.

- De første to-tre månedene rant det inn med ufine personangrep av typen «ikke rart den og den personen forsvinner med et slikt utseende» og «hvem bryr seg?». Jeg brukte mye tid på å slette ufine kommentarer. Til slutt måtte jeg bare innføre et regime hvor jeg forhåndsgodkjenner alt som kommenteres før det blir publisert, sier han.

Kripos har det sentrale registeret for personer som er meldt savnet. De får rundt 1800 nye saker årlig. Det vil si fem savnetmeldinger, hver dag, til norsk politi. Meldingene kan være starten på en halvtimes jakt etter et rømt barnevernsbarn - eller ende med funn av en død person. Andre ganger forblir vedkommende savnet.

Som bergensmusikeren Per Kristian «PK» Slåttli (23). Mandag 30. april i fjor rømte han fra Sandviken sykehus. Siden har ingen sett ham. Parallelt med politiets etterforskning etablerte venner en egen, privat gruppe som skulle finne den savnede 23-åringen. Bruk av sosiale medier sto helt sentralt i letingen, forteller Øystein Eriksen, nær venn og kollega av Slåttli.

NÅR UT: Den private Facebook-etterlysningen for Per Kristian «PK» Slåttli (23) fikk raskt over 1000 følgere.
Faksimile

- Du får oppmerksomhet, store mengder tips og kan mobilisere mange folk raskt. Vi begynte med å dele et etter­lysningsbilde av PK med venner og kjente via Facebook. Da vi så hvor fort det spredte seg, tok det ikke lang tid før vi opprettet en egen side for leteaksjonen, sier han.

Over 1000 personer var til slutt innmeldt i leteaksjongruppen. Massemobiliseringen av folk, muliggjort gjennom Facebook, gir Eriksen en veldig god følelse av at de «gjorde alt de kunne».

- Jeg tror også politiet skjønner hvor viktig dette er for familie, venner og pårørende.

«GJORDE ALT VI KUNNE»: Øystein Eriksen (t.v.) og Rudi Bakken er nære venner av savnede Per Kristian «PK» Slåttli (23). - I ettertid gir det en veldig god følelse av at vi gjorde alt vi kunne for å finne PK, sier Eriksen.
Silje Katrine Robinson

10-15 personer utgjorde kjernen i aksjonsgruppen. De organiserte søk, kalte inn folk til letingen og spredte informasjon om Slåttli. 23-åringens foreldre var også en del av den private leteaksjonen.

- Vi følte vi bare måtte bruke de kanalene vi kunne i start­fasen. Der var Facebook helt uunnværlig. Det var ingen andre som lette etter sønnen vår, utenom familien og en raskt voksende vennegjeng. Det var naturlig å organisere letingen ved hjelp av en teknologi som er tilgjengelig for hvermannsen, sier PKs far, Hallstein Lunde.

Som foreldre vurderte han og moren også personvern­biten rundt å ha en åpen side om sønnen — en side der alle kunne kommentere og spekulere.

- Politiet advarer blant annet om at enkelte ønsker å stikke seg vekk, og at oppmerksomhet i sosiale medier da kan oppleves som en belastning. Vi kom likevel til at dette var det rette å gjøre i akuttfasen. Det å finne Per Kristian, overskygget alt. Vi opplevde heller ikke at det kom upassende kommentarer eller innspill, sier Lunde.

Bergenskvinnen Eeva-Maria Sieppi (31) forsvant etter en bytur natt til 17. mai i år. Forsvinningen førte til nesten to uker med etterforskning og storstilte leteaksjoner. Opptil 50 venner og bekjente var med på daglige søk - også de organisert gjennom Facebook. Bjørn Tony Myrmellom er en god venn av Eeva-Marias kjæreste, Ørjan Flatseth. Myrmellom tok fri fra jobb for å være med på letingen, og han var sentral i å organisere det private lete- og etterforskningsarbeidet. Han har avklart med Eeva­-Marias kjæreste at han kan uttale seg om saken nå i ettertid.

- Når du står alene med noe så tungt, er det vanskelig å være ryddig og konstruktiv. For alle i en slik situasjon, at din kjæreste er borte, er det utrolig viktig med støtte fra venner.

TIL MINNE: Savnetsiden for Eeva-Maria Sieppi (31) er blitt til en minne­side etter at 31-åringen ble funnet død i Bergen.

Under to døgn etter at Sieppi forsvant, etablerte leteaksjonen seg med hovedkvarter på Hotel Norge. - Derfra styrte vi søk, drev research, oppdaterte letekart, administrerte nettsider og hadde daglige debrifinger av dem som hadde vært ute og lett, forteller Myrmellom.

Det tok nær to uker før Eeva-Maria ble funnet død — etter et sonarsøk i Smålungeren. Myrmellom frykter i verste fall at hun aldri ville blitt funnet uten engasjementet fra støtte­gruppen. Han mener de fikk en viktig hjelpe- og vaktbikkjefunksjon.

- Vi presset på det vi kunne gjennom mediene, og brukte bevisst Eeva-Marias kjæreste som frontfigur. Poenget vårt var å få politiet til å sette i gang søk, få flest mulig vitner på banen - og at politiet skulle merke at vi fulgte med på og støttet arbeidet deres, sier Myrmellom nå, tre måneder senere.

ORGANISATOR: Bjørn Tony Myrmellom tilbake til stedet der Eeva-Maria Sieppi (31) ble funnet død i mai i år.
ELIAS DAHLEN, ELIAS DAHLEN

Han ser at søk via sosiale medier ikke nødvendigvis er helt uproblematisk.

- Det er en utfordring med kommentarer og innspill som renner inn, uten særlig filter. Vi fikk en del innspill via Facebook som vi oppfattet som lite konstruktive, og en del teorier som ikke virket helt gjennomtenkte. Det kom også mange tips fra synske som hadde klare tips om hvor vi burde lete etter Eeva-Maria. Vi sjekket faktisk noen av dem, uten hell, forteller Myrmellom.

Politiet i Hordaland er ikke udelt positive til at privat­personer setter i gang parallelle leteaksjoner via sosiale medier. Politiinspektør Sidsel Isachsen har ansvaret for savnet­saker i hele politidistriktet.

- Det er menneskelig at familie og venner vil lete og undersøke. Men jeg er usikker på om privat­drevne sider på Facebook og andre sosiale medier er et egnet verktøy i et systematisk søk etter en savnet. Det er et innslag i en savnetsak som kan fungere bra, men som også kan komplisere arbeidet, sier Isachsen.

- På hvilken måte?

- Det kan bli et problem at tips ikke når frem til politiet, men blir liggende i kommentarfeltet på en privat Facebook-side. Politiet må få alle tips i forsvinningssaker, så private initiativ må i hvert fall skje i samarbeid med oss. Hvis ikke blir det for uoversiktlig for publikum, sier politi­inspektøren.

På Grønland i Oslo sitter en gruppe politietterforskere som er eksperter i å holde over­sikten. Oslo-politiets dedikerte savnetgruppe er landet eneste, og tar seg av rundt 700 savnetsaker hvert eneste år. Leder Anders Oksvold er skeptisk til «Facebook-metoden».

Private tråkker ikke på oss, men kan fort tråkke på seg selv. Vi er ikke så veldig glad i savnet­meldinger som legges ut på Facebook. Du har ingen garanti for hvem som kommenterer. Enkelte kan finne på å skrive hva som helst om savnede og deres familier, sier Oksvold.

På private Facebook-etterlysninger har han sett kommentarer som «Jeg skjønner godt at hun stikker, faren hennes misbrukte henne jo i alle år». Eller: «Han forjente ikke bedre».

- Det er risikosport å starte en slik side og invitere alle, også ukjente, inne i en diskusjon. Du kan ikke kjenne alle som melder seg inn, du kjenner ikke agendaen deres for å kommentere, og det er ikke lett å skjønne hva en kommentar kan bety for en savnet og hans familie.

Som politimann og savnetetterforsker kan han likevel ikke la være å nytte informasjonen som kommer om savnede gjennom private nettsider.

- Vi bruker jo disse Facebook-sidene i etterforskningen, og plukker opp mye fra dem. En god del av det vi finner ut om savnede der, hadde vi nok funnet ut selv til slutt. Men når informasjonen plutselig ligger der, helt åpent, så er det klart vi må bruke det.

Oksvold fremstiller de sosiale medienes inntog i savnetsaker som noe de har et schizofrent forhold til.

- Du kan få nyttig informasjon der, uten tvil. Men åpne Facebook-sider om savnede er ikke bra, om du tenker på etikken overfor de pårørende. Vi i politiet kunne aldri brukt en slik åpen side i vårt arbeid. Vi har en Facebook-profil, vi også, men den bruker vi kun til å sende meldinger til savnede. Mest av alt håper vi selvfølgelig at de svarer. Men vi kan også se om de har lest meldingen, sier han.

Savnetinorge.org er et konsept han har gått åpent ut og støttet, fordi den drives i samarbeid med politiet og kommentarene blir gjennomgått før de publiseres.

Mange var nemlig skeptiske til Terje Helberg og hans hobbyprosjekt i Fyllingsdalen, ikke minst politifolk. Nå føler han at den vinden har snudd.

- Jeg er opptatt av at jeg ikke skal være til last for politiet, som tross alt er den profesjonelle aktøren i slike saker. Ukritisk deling av informasjon kan skade en politietterforskning. Men det er nettopp derfor jeg alltid er påpasselig med å sende all informasjon til politiet, sier Helberg.

Han engasjerte seg sterkt da Eeva-Maria Sieppi forsvant i mai. Etterlysningen ble delt mer enn 3200 ganger, og fikk til sammen 254.000 treff. Politiet i Bergen mottok mange tips i saken via nettsiden hans. Så kom beskjeden om at 31-åringen var funnet død.

- Det var en forferdelig beskjed å få, og du føler virkelig den smerten de pårørende sitter med når den endelige bekreftelsen kommer. Samtidig gir det meg mye de gangene du føler at du har bidratt til at noen kommer til rette, i god behold. Det var derfor jeg startet med dette her. Jeg har et brennende engasjement, og et ønske om å hjelpe, sier Helberg.

FACEBOOK-SKEPTIKER: Anders Oksvold er en av landets mest erfarne savnetetter­forskere. Han har altfor ofte sett støtende, intime og ufine kommentarer om savnede som etterlyses på Facebook. - Det er risikosport å starte en slik side og invitere alle, også ukjente, inn i en diskusjon, sier Oksvold.
Jo Straube