• Ta livet som en gave, oppfordrer åsabu og billedkunstner Elly Prestegård.

Åsabu og billedkunstner Elly Prestegård (56) åpnet sist lørdag kunstutstillingen Ensemble Propelly i Galleri Allmenningen. Utstillingen består av bilder basert på installasjoner kunstneren har laget sammen med sitt alter ego Elly Propelly.

— Elly Propelly kommer fra dypet i meg, forteller Elly Prestegård.

— Der har hun vært lenge. Vi er svært like, men har hver vår identitet. Det er gøy å ha en annen, da kan vi avlaste hverandre. Hun er like glad i å reise som meg, og har nettopp vært med meg til Kina.

Bilder som snakker

— Har hun eget pass og bankkort?

— Det burde hun hatt, med så flott navn. Men det går bra at hun reiser med meg.

Elly Prestegård er først og fremst billedkunstner, med en lang rekke utstillinger og utsmykkingsoppdrag bak seg. Verkene hennes er innkjøpt av blant andre Riksgalleriet, Norsk kulturråd, Bergen billedgalleri og Statoilhydro.

— Er bildene dine et selvbiografisk prosjekt?

— Jeg bruker meg selv som redskap og verktøy, svarer hun.

— Men jeg prøver å ikke være privat. Bildene er tenkt som en åpning eller plattform, der stemmene i bildene kan bygge en dialog med de stemmene som bor i alle mennesker.

Bak bildet

— Du bruker mye dukkehoder og barneleker i bildene. Ligger det en tanke bak det?

— Jeg har alltid lekt med dukker, og ser på fantasiens verden som en parallell virkelighet, sier hun.

— Du tiltrekkes av barnas verden?

— Barn kan gjøre ting helt intuitivt – og det blir riktig. Lekene blir til det de har bruk for i øyeblikket. Det inspirerer meg.

— Har bildene noe budskap?

— Det går på å ta livet som en gave, komme i dialog med kreativiteten og føle seg fri. For meg er bildene både kart og kompass – det er sånn jeg prøver å orientere meg i verden. Magien ligger i det vi så misvisende kaller hverdagen. Det er hele hemmeligheten.

Magne Fonn Hafskor