OLAV GARVIK olav.garvik@bergens-tidende.no

Opinion har på oppdrag fra Bergens Tidende målt hvordan den gryende valgvinden blåser i byen akkurat nå. Utslagene er sterke for flere partier i målingen, som ble utført fra mandag til onsdag denne uken. 600 personer over 18 år ble intervjuet.

Frp kan notere en oppslutning på 22,6 prosent. Det er nesten 6 prosentpoeng mer enn ved stortingsvalget for fire år siden, da partiet fikk innvalgt to representanter fra Hordaland. Det er også 5 prosentpoeng mer enn ved valget for to år siden.

Men nedtur fra i høst Sammenliknet med det kunstige oppsvinget i september i fjor, da en tilsvarende måling ga Frp 31,9 prosent, er dagens tall riktignok en nedtur.

Men partiet har likevel en oppslutning som er mye høyere enn de øvrige målinger som er gjort for Frp i Bergen i årenes løp.

Ap sliter Arbeiderpartiet er med 26,2 prosent størst i Bergen, og har gått betraktelig frem siden bunnmålingen på 20,7 prosent i september. Men sammenliknet med resultatet ved stortingsvalget er det langt igjen før partiet kan si seg fornøyd. I 1997 fikk Arbeiderpartiet 32,6 prosent av stemmene i byen.

SV, KrF og Høyre har – ved siden av Frp – størst grunn til å si seg mest fornøyd med de ferske tallene fra Opinion-målingen. SV får 9,1 prosent, mot 5,6 i 1997. KrF går frem fra 12,9 til 13,3 prosent i samme periode. Høyre øker fra 16,3 til 17,8 prosent i denne fireårsperioden.

Venstre største taper Venstre er den store taperen med bare 2,3 prosent, mens oppslutningen var 6,8 i 1997.

Senterpartiet har status quo, med 3,2 prosent mot 2,9 for fire år siden.

RV hadde 4,6 prosent ved forrige stortingsvalg og får nå 4,2 prosent.

Vi bringer en mer utførlig reportasje i fredagsavisen, med meningsmålingen for hele Hordaland.