Som bt.no skrev tidligere denne måneden, skal verdens største vindmølle bygges i Øygarden. Bergensfirmaet Sway håper å ha gigantturbinen på inntil 10 megawatt i drift første kvartal i 2012.

Men de er ikke alene. Flere utenlandske selskaper jobber intenst med å utvikle svære turbiner for bruk offshore. Og det gjelder å være først.

— Et race

  • Det er et race om å nå markedene i tide. Det viktigste er å lage det beste produktet. Men tidsfaktoren er også avgjørende, sier daglig leder Eystein Borgen til bt.no.

Et britisk og et amerikansk selskap er blant Sways argeste konkurrenter. Det mest spektakulære designet står en gruppe britiske ingeniører for. Med finansiell ryggdekning fra blant andre Rolls-Royce, Shell og BP utvikler de en maskin kalt «Aerogenerator». Denne minner lite om tradisjonelle vindturbiner. Avisen Guardian sammenligner designet med «roterende lønneblader», og den skal måle hele 275 meter fra tupp til tupp. Meningen er at turbinen skal være klar for testing i 2013 eller 2014.

Det amerikanske selskapet Clipper baserer seg på dagens konvensjonelle vindturbiner, men blåser størrelsen kraftig opp. Hver av deres «Britannia»-turbiner skal kunne produsere nok strøm til mellom fem og ti tusen boliger.

- Vi er en mygg

  • Vårt selskap er bare en mygg i den store sammenhengen, sier Eystein Borgen.

— Men vi har troen på at vi kan konkurrere ut de andre.

- Når kan offshore vindkraft konkurrere på pris med kull eller gass?

— Jeg tror vi kan konkurrere kommersielt, uten subsidier, innen ti år. Det avhenger blant annet av strømprisen. Teknologien har vi for så vidt allerede. Men det trengs kapital, og det trengs tid, sier Borgen.

Splittes

Sway skal over sommeren splittes i to selskaper, som skal ta seg av de to teknologiene de i dag jobber med å utvikle. Det ene er flytende fundamenter som vil gjøre det mulig med vindkraft på svært dypt vann.

— Det andre er selve turbinen. Den vil bli en av mange som kan brukes på de flytende SWAY-tårnene, sier Borgen.

- Globalt herredømme

  • Kappløpet har startet. Det er veldig jevnt, og gevinsten er herredømme over det globale markedet for vindenergi offshore, sier Feargal Brennan, som leder avdelingen ved Cranfield University der mye av arbeidet med «Aerogenerator»-turbinen er gjort, til Guardian.

- Hva er Sways mål? Verdensherredømme?

— He he. Målet må være å bli best i klassen. Best på offshore vindkraft, og best på vindkraft på dypt vann – med våre flytende fundamenter, sier Borgen.

Har du troen på vindkraft til havs? Bruk kommentarfeltet.