Lenge har det vært kjent at den regntunge starten på årets påske skal erstattes med sol og finvær.

Men hvor glødende solen faktisk blir og hvor mange skyer som vil stå i veien, er de to værmelderne Yr og Storm ganske så uenige om:

  • Langfredag melder Yr strålende sol klokken 6 til 18. Storm vi imidlertid ha skyer frem foran solen hele dagen
  • Påskeaften er de litt mer enige. Dagen fylles med oppholdsvær, men Yr tror det kommer enda mer skyer enn Storm
  • 1. påskedag klamper Yr til med strålende sol nærmest hele dagen, mens Storm trekker ned noen gardiner
  • 2. påskedag er de så godt som bestevenner med full sol hele dagen. Bare Storm vil ha skyer foran en strålende sol i morgentimene

— Man må jo tro på Yr, sier meteorolog Anne Solveig Andersen hos Vérvarslinga på Vestlandet, og ler.

Det er de som leverer sine spådommer om været til Yr.

UT PÅ TUR: Meteorolog Anne Solveig Andersen har bare én oppfordring til det norske folk.- Det er bare å komme seg ut og nyte finværet!
Marit Hommedal

— Mengden skyer er uansett vanskelig å melde, så egentlig er det ganske likt. Vi melder en god del sol og ingen nedbør begge to, og ganske så gode temperaturer. Vi virker nå forholdsvis enige, sier Andersen.

Forskjellen hos de to ligger i stor grad i meteorologenes terskel for å melde en «blank sol».

— Melder du helt skyfritt, så forventer folk at de ikke skal kunne se eneste sky i hver eneste retning, sier meteorolog Roar Teigen hos StormGeo.

Ikke redde for solen

Dermed er det fortsatt forsvarlig å sette ut noen skyer på varselet og likevel ha ganske så pent vær.

— Vi har satt en sky på fredag, lørdag, søndag og mandag. Med det mener vi lettskyet og det er per definisjon fint vær med minimalt med skyer, sier Teigen.

- Er det skummelt å klaske på en hel sol?

— Meteorologer er ikke redde for å sette fullt solsymbol, men det er anerkjent hos både folk og meteorologer at varsler med blank sol og lettskyet er omtrent like fint vær. Det er egentlig en subjektiv vurdering å sette blank sol eller ikke.

Skyer på lørdag

Oppsummert er det uansett ingen krise for påskeværet. Sol, høyere temperaturer og mindre vind fyller stort sett opp hver eneste dag, men påskeaften ser ut til å komme «dårligst» ut hos de begge.

Temperaturen kan imidlertid stige til 11-13 grader.

— Det er for så vidt en fin dag, men det kan komme noen skyer på grunn av et lavtrykk som ligger lenger nord. Fronter kan gi skyer også i Hordaland og det er nok den dagen i påsken hvor det kan bli mer skyer, sier meteorologen.

Se værmeldingen til både Yr og Storm i raden til høyre!

Til dem som er i fjellet er det verdt å vite at vinden muligens vil øke litt på, spesielt tidlig på dagen. Snøskredfaren er frem til lørdag vurdert til moderat av varslingsnettstedet for naturfarer, varsom.no.

Det betyr at store naturlig utløste skred ikke forventes. Likevel anbefales det å unngå terreng som er brattere enn 30 grader.

- Mer uenige etter påske

Det de to værmelderne imidlertid er enige om, er at det ventes hele 18 grader på tirsdag. For Bergensområdet er det opp hele 12 grader fra i dag, torsdag.

De høyere temperaturene kan ende opp med å vare lenge.

— Det ser i alle fall slik ut nå. De holder seg i alle fall neste uke, sier Andersen hos Vérvarslinga på Vestlandet.

— Vi var mer uenige etter påske, sier Teige fra StormGeo.

Fra tirsdag til fredag over påske melder de overskyet både på onsdag og torsdag.

— Mens her smelte Yr til med en hel sol hver eneste dag! Forskjellen er virkelig signifikant, men varer ikke så lenge. De ferskeste målingene våre viser at vi må oppjustere til finere vær.