Byens fargerike ordfører eller statens mann i Hordaland? Kulturtopper eller byens ferske byrådsleder? Valget er ditt.

Her kan du stemme på den du mener er Bergens mektigste.

Listen på 24 personer er valgt ut på bakgrunn av juryens arbeid og innspill fra leserne. Juryen kåret Bergens ti mektigste tidligere denne uken.

De 24 kandidatene er, i tilfeldig rekkefølge:

"NACHSPIELDRONNING": - Trude sto opp og joinet dem i respekt for de opplevelser hun har hatt på nachspiel da hun var ung, sa Oslo-ordfører Fabian Stang fra talerstolen på Høyres landsmøte.
Ørjan Deisz

Trude Drevland (67), ordfører:Leserne som har spilt inn Trude Drevland mener hun er Bergens beste ordfører og helt rå. Drevland er en synlig ordfører og bergenspatriot på sin hals, selv om hun opprinnelig er fra Melbu i Vesterålen. Hun har vært ordfører for Høyre de siste tre årene, og var helsebyråd og varaordfører i periodene før.

Rune Haugsdal (54), fylkesrådmann: Haugsdal har stor selvstendig makt, ettersom fylkeskommunen ikke har parlamentarisme. Han leverer alle innstillinger til vedtak og er tidligere kommunaldirektør for finans, konkurranse og eierskap i Bergen kommune og prosjektdirektør for Bybanen. Han er Hordalands best betalte byråkrat, og vil være en viktig maktfaktor når det gjelder fortsettelsen av Bybanen.

Gard Steiro.jpg

Gard Steiro (38), sjefredaktør i Bergens Tidende:Steiro har vært sjefredaktør i Bergens Tidende siden desember 2012. Steiro startet sin journalistiske karriere i BA og har vært nyhetsjournalist og nyhetsredaktør i BT før han fikk jobben som sjefredaktør.

Juryen kåret Steiro til den 4. mektigste i Bergen.

Les også: Makten i forsiden

ETTERLYSER KRF: Harald Schjelderup i Ap berømmer ungdomslagene for deres forslag om køprising, og håper KrF vil være med å sørge for flertall for et slikt forslag i bystyret. Arkivfoto: Amanda Vannebo

Harald Schjeldrup (46), gruppeleder for Arbeiderpartiet:Schjelderup er lederen for det største opposisjonspartiet og Aps byrådslederkandidat. Han var aktiv i Ap frem til 2003, før han tok en syv år lang pause. I den perioden jobbet han blant annet som informasjonssjef i Statoil og daglig leder i Kavlifondet.

GEVINSTER: - Like før finanskrisen hadde vi et par år hvor ekstraordinære gevinster preget resultatet enda mer enn i fjor. Både styret, ledelsen og hele organisasjonen kan bli for opptatt av enkelthendelser og tall fra år til år, fremfor den seige langsiktige utviklingen, sier Paul Christian Rieber. ARKIVFOTO: TOR HØVIK

Paul-Christian Rieber (56), Daglig leder G. C. Rieber:Han er største eier og daglig leder for GC Rieber, som er ett av de største familieselskapene som er igjen i Bergen. Konsernet er størst på eiendom og shipping, men driver også industri. En av de største aktørene i byen på eiendomsutvikling. Har vært styreleder i Bergen Næringsråd og president i NHO. Er styreleder i tankesmien Civita.

Juryen kåret Rieber til den 9. mektigste i byen.

marit_warncke.jpg

Marit Warncke (55), administrerende direktør i Bergen Næringsråd:Utdannet psykolog, men har siden 2007 vært administrerende direktør i Bergen Næringsråd. Mottok UiBs første Christiepris i 2010 og er blant annet styremedlem i Vinmonopolet.

Juryen kåret Warncke til byens 7. mektigste.

FORSKERVENNLIG: Stener Kvinnsland, administrerende direktør i Helse Bergen, var styreleder i Innovest fra 2004 til høsten 2012. -Jeg har sett på dette som en god og forskervennlig ordning som fungerte godt, sier Kvinnsland. FOTO: ØRJAN DEISZ

Stener Kvinnsland (66), administrerende direktør, Helse Bergen:Kvinnsland har vært administrerende direktør i Helse Bergen siden 2006. Han er også styreleder for Oslo Universitetssykehus Hf og styremedlem i Bergens Forskningsstiftelse (Mohn-stiftelsen). Han ble kåret til Årets helseleder 2013, av Norsk sykehus— og helsetjenesteforening (NSH).

Les også: Helsetoppen og hans gode hjelper

Juryen kåret Kvinnsland til byens tredje mektigste.

ovrum-169.jpg

Margareth Øvrum (56), konserndirektør i Statoil:Har jobbet i Statoil siden 1982, og ble som 33-åring Nordsjøens første kvinnelige plattformsjef. Hun er i dag konserndirektør og ble i fjor kåret til årets mest innflytelsesrike teknologikvinne.

Juryen kåret Øvrum til byens 6. mektigste.

Sølvi Rolland (44), daglig leder Ole Bull Scene: Eier og driver Ole Bull Scene. Har vært en viktig motor i utviklingen av det folkelige kulturtilbudet i byen, med standup, revyer og konserter. Rolland er også festivalsjef for Humorfest. Bidrar gjennom det til å gjøre Bergen til en mer attraktiv by å bo i.

Kåre Rommetveit (69), daglig leder i Bergens Forskningsstiftelse (Mohn-fondene) og stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen: Den tidligere universitetsdirektøren er daglig leder for de to største pengesekkene som deler ut betydelig midler til forskning. Stiftelsene med penger fra Mohn og Jebsen har omtrent en milliard kroner hver. Trond Mohn regner Rommetveit og Helse-Bergen sjefen, Stener Kvinnsland, som to av de mektigste. Rommetveit har et nettverk mange vil misunne han.

Lars Sponheim (57), fylkesmann: Noen kaller ham Hordalands mektigste mann, mens andre mener han nærmest har abdisert. Den tidligere venstrelederen og næringsministeren ble statens mann i Hordaland i 2010, og er den juryen mener er nærmest topp-ti-listen. Etter store kontroverser med Bergen kommune og tydelig maktutøvelse de første årene, har det vært roligere fra Sponheims side det siste året. Han vil ha en sentral rolle med i å samordne kommunereformen, og slik sett har regjeringen gitt ham mer makt.

Nylig avgått byråd Harald Victor Hove, mener Sponheim er mektigst i Bergen.

Jan-Erik Kjerpeseth (42), administrerende direktør i Sparebanken Vest: Ble en ny og særdeles offensiv leder av Sparebanken Vest, etter at Stein Klakegg forsvant. Kjerpeseth er også styreleder i viktige datterselskaper av sparebanken som Frende Forsikring, Brage Finans og Sparebanken Vest Eiendom. Ikke minst er Kjerpeseth styreleder i Bergen Næringsråd og en tydelig stemme i den offentlige debatten.

TIL MANHATTAN: Styreformann Ole-Eirik Lerøy får æren av å ringe i bjellen når Wall Street åpner i dag. Da blir Marine Harvest notert på New York-børsen.

Ole-Eirik Lerøy (54), styreleder i Marine Harvest:Er styreleder i verdens største lakseselskap, Marine Harvest. Er nestleder i Bergen Næringsråd og styremedlem i Nomadic Shipping.

Juryen kåret Lerøy til byens nest mektigste.

Les også: Slik gjorde han Bergen til verdens laksehovedstad

Robert Rastad (45), kommunaldirektør: Den av byråkratene i kommunen med mest makt. Kommer fra stillingen som informasjonsdirektør i kommunen, har et stort kontaktnett og var en viktig rådgiver for Monica Mæland. Han gir råd til hele byrådet og lyttes til. Han får også honnør for å ha vært sentral i å reparere forholdet mellom kommunen og fylkeskommunen.

Camilla Grieg (50), styreleder i Grieg Star Shipping: En offensiv driver av familiekonsernet som både har tradisjonell shipping og oppdrett. Grieg gruppen har klart seg bra gjennom krisen i shipping og har siste året nytt godt av gode laksepriser. I den offentlige debatten har Camilla Grieg blant annet engasjert seg mot korrupsjon. Stiftelsen Grieg Foundation eier 25 prosent av datterselskapene i gruppen og deler ut penger til veldedige formål.

Anne Gine Hestetun (51), administrerende direktør i OBOS Hordaland: Hestetun var sentral da Storbergen slo seg sammen med OBOS og har en fortid som både byråd og kommunalråd for Arbeiderpartiet. Hun har et enormt kontaktnett og er også spaltist i BA. Nylig ble det kjent at hun er nominasjonskomiteen ønsker Hestetun som Aps kandidat til fylkesordførervervet.

STATUS QUO: Byens nye byrådsleder, Martin Smith-Sivertsen, kommer ikke til å foreta seg noen dramatiske endringer i måten Bergen styres på, etter at han tok over jobbe fra Ragnhild Stolt-Nielsen. Noen umiddelbare planer om å redusere eller fjerne eiendomsskatten har han ikke.
Rune Nielsen

Martin Smith-Sivertsen (49), byrådsleder (H):Smith-Sivertsen ble fikk byens mektigste politiske posisjon denne uken, etter tolv års fravær fra bypolitikken. Før han gikk ut i 2003 hadde han sittet 12 år i bystyret for Høyre. Før det politiske comebacket har jobbet som daglig leder i familiebedriften Smith-Sivertsen AS og vært styreleder i BKK og Kulturhuset USF.

KONGEN AV KOENGEN: – De store artistene er leie store stadioner som er nokså like over hele verden. De setter pris på den fortettede stemningen på Koengen midt i byen. Og det betyr veldig mye for dem å ha hotellet helt i nærheten, sier Bergen Live-sjef Frank Nes. Mannen som får mye av æren for å ha skaffet lille Bergen så mange superstjerner.
EIRIK BREKKE

Frank Nes (51), daglig leder i Bergen Live:Som daglig leder i Bergen Live har han vært med å skaffe utrolig mange stjerner og musikere til byen. I en bransje hvor det tenkes lite bedrift og butikk har han bygget opp en virksomhet med ni heltidsansatte som i fjor stod bak 260 musikkarrangementer i byen.

Juryen kåret Nes til byens 10. mektigste.

Les også: Tigget penger for å få Stones til byen

Egil Herman Sjursen (57), daglig leder i Holberg forvaltning: Sjursen har et enormt kontaktnett og er blant annet styreleder i Grieghallen og stiftelsen Universitetsforskning Bergen. Han er også leder for frimurerne på Vestlandet. Han hadde ordførerambisjoner, og var aktiv i kulissene da Monica Mæland styrte, men er nå mindre sentral i Høyre.

Trond Mohn.jpg

Trond Mohn (71), investor:Industribyggeren solgte Frank Mohn-konsernet tidligere i år til svenske Alfa Laval. Er investor som fortsatt har noe næringsvirksomhet og har planer om å gi bort enda mer av formuen sin.

Juryen kåret Mohn til byens aller mektigste.

Les også: Mektigst selv uten familieselskapet

Tom-Christer Nilsen (45), fylkesordfører: Høyrepolitikeren blir omtalt som en av de sterkeste og mest politiske fylkesordførerne Hordaland har hatt på lenge. Det ble lenge avsagt dødsdom over fylkeskommunen, men det er det ingen som snakker om nå. Nilsen blir omtalt som svært ambisiøs, og jobber godt sammen med fylkesrådmannen.

NUMMER FEM: Om Dag Rune Olsen sier juryen: Han vil at Universitetet skal bety noe i Bergen og for Bergen. Han er visjonær og kan få folk med seg.

Dag Rune Olsen (52), rektor ved Universitetet i Bergen:Valgt til rektor ved Universitetet i Bergen fra 2013-2017. Han er professor i medisinsk fysikk, og var dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet frem til han ble rektor.

Juryen kåret Olsen til byens 5. mektigste.

Helge Møgster (61), selvstendig næringsdrivende: Kontrollerer gjennom familieselskapet Laco nesten 10.000 arbeidsplasser fra Storebø. De viktigste selskapene som Austevoll Seafood, Lerøy og Dof styres fra Austevoll og Bergen. Har en av de største og aller mest offensive formuene på Vestlandet. Er en viktig bidragsyter til Austevoll kommune.

Les også: Strilen som utmanøvrerte bergenserne

Rune Indrøy (50), kommunikasjonsdirektør i TV 2: En av dem som har overlevd lengst i TV 2-ledelsen, og har vært i bedriften siden 1992. Han er tett på sjefredaktør og konsernsjef Alf Hildrum, og har vært nevnt som mulig arvtaker. Indrøy forstår maktspillet og er en god strateg opp mot politikere. Han har vært sentral både når det gjelder å beholde TV 2 i Bergen og for å få til Media City Bergen.

Her kan du stemme på den du mener er Bergens mektigste.