27. september. Harald Nævdal låser seg inn i bygården sin i Søndre Kleivesmug i Bergen sentrum. Da han en kort stund senere går ut igjen ligger det et sammenbrettet brev under en stein utenfor døren.

— Det var ekkelt. Jeg følte det som en trussel, forteller Harald Nævdal.

Her er brevets innhold:

Nå er det på tide at pus får være inne av og til. Man har ikke katt for å ha den kun ute! Pus er høygravid og trenger kjærlighet. Han/hun er kjempe søt. Vær en dyrevenn, ellers melder jeg deg til dyrebeskyttelsen! Tro meg!

(Ordet Han er streket over).

Nævdal jobber som musiker, og mange vil kjenne han som medlem av black metal-bandet Immortal. Han skulle til Oslo dagen brevet kom, men av frykt for hva som kunne skje med katten bestemte han seg for å la henne være inne i leiligheten mens han var borte.

Han laget til et innendørs kattedo i dusjen og ba noen av leieboerne i oppgangen om å se til henne.

— Jeg fortsatte å ha henne innendørs den første uken etter at brevet kom. Jeg spurte naboene om brevet, men ingen hadde sett hvem som la det utenfor døren, sier Nævdal.

Forsvunnet

Etter hvert fikk katten være ute på dagtid. Mandag formiddag var den ute mens Nævdal var borte. Han kom tilbake rundt klokken 19.30 og tok frem det store nøkkelknippet sitt.

— Pus kommer alltid løpende når han hører rislingen av nøklene mine. Jeg synes det var litt rart at hun ikke kom, men tenkte hun kanskje var i bakgården sammen med den andre katten som holder til her.

Da katten ikke dukket opp i løpet av kvelden kom Nævdal til å tenkte på trusselbrevet.

— Dette er en sterilisert hunnkatt som har bodd her i 7 år. Hun har ikke vært borte før, og beveger seg aldri ut av smauet. Siden dette skjer like etter at jeg får et trusselbrev er jeg overbevist om at noen har tatt henne, sier musikeren.

Tok fri fra jobb

Helt siden mandag har Nævdal holdt seg hjemme fra jobb. Han har snakket med naboer, ringt dyrevernorganisasjoner og dyreklinikker, annonsert i avisen, hengt opp plakater og lagt lapper i postkasser. På plakatene lover han bort en finnerlønn på 1000 kroner.

— Jeg ringte også politiet og spurte om det i det hele tatt hadde noen hensikt å anmelde dette. En katt blir nesten som et familiemedlem. Jeg er ikke psykopatisk opptatt av katten min, men jeg tror alle leter når de mister noen av sine.

«Høygravid»

Forfatteren av trusselbrevet hevder at katten er høygravid, at den blir vanskjøttet og at Nævdal nå må bli en dyrevenn. Dyrebeskyttelsen er av en helt annen oppfatning.

— Denne katten er ikke vanskjøttet, men ser ut til å ha det beste hjemmet den kunne tenke seg. Steriliserte katter lever mer labert og legger derfor godt på seg. Katten er ikke drektig, sier Inger-Johanne Graff, leder av Dyrebeskyttelsen Hordaland.

Hun mener det ikke kan være en dyrevernsaktivist som står bak truslene.

— Overhodet ikke. Hvis noen har tatt katten og leser dette vil jeg på det sterkeste oppfordre dem til å levere den tilbake. Vi kan eventuelt hjelpe til med leveringen hvis de ikke tør å gjøre det selv, sier hun.

- Noen har tatt den

Graff har aldri tidligere hørt om katter som forsvinner etter trusselbrev.

— Vanligvis ville jeg roet eieren ned med at katten kunne være skremt bort eller havnet i en kjellerbod. Men i dette tilfellet er det ikke tvil om at noen har tatt katten, sier hun.

Også dyrevernnemnda har stor sympati for Nævdal.

— Denne katten ser ikke ut til å ha det vondt, det er bare sundt for katter å få være litt ute. Jeg synes virkelig synd på mannen, sier Jorunn S. Holsen fra dyrevernnemndas vakttelefon.

Fikk et nytt liv hos Nævdal

Det hører også med til historien at det var Pus selv som trappet opp hos Nævdal for syv år siden.

— Da var hun en liten forkommen kattunge. Hun var veldig redd og det så ut som hun hadde blitt mishandlet. Dyrebeskyttelsen spurte om jeg kunne beholde henne til en eier meldte seg. Det gjorde jeg, og ingen eier har dukket opp.

— Hva tror du selv har skjedd med katten?

— Ut fra brevet er det tydelig at personen ikke kjenner kattens historie. Jeg tror noen har forelsket seg i den og skrevet brevet for å få samvittighet til å ta den.

Har du opplevd at katten din forsvinner?

LETER: Harald Nævdal er overbevist om at katten er kidnappet. FOTO: RUNE STØLÅS
RUNE STØLÅS
TRUER: Her er det håndskrevne trusselbrevet. FOTO: RUNE STØLÅS
SAVNET: Nævdal lover bort 1000 kroner i finnerlønn for katten sin. FOTO: RUNE STØLÅS
Osmose Productions
VERDENSKJENTE: Både Pus og samuet han bor i er populære fotomotiver for turister i Bergen. Også matfaren er svært populær internasjonalt. FOTO: RUNE STØLÅS