Avstemningen er nå avsluttet.

Her kan du se hvordan det gikk!

Det samlede arealet til byens 158 uteserveringer tilsvarer mer enn tre ganger banen på Brann stadion, og antall serveringssteder er tredoblet på ti år.

Men har restaurantene og cafeene valgt sine utemøbler med tilstrekkelig omhu? Er det en fryd for øyet med store plastbannere med reklame på rundt plassen der sol— og øltørste bergensere og turister sitter og koser seg?

Kort sagt: Er uteserveringene pene?

Fritt frem for restaurantene

Noen steder, som på Café Opera, serveres det på fortauet, og stoler og bord kan tas inn for natten slik at fortauet blir ledig for fotgjengere.

Andre steder, som på Lille London, er det bygget en permanent platting som okkuperer fortauet både dag og natt.

Som regel er det fritt frem for restauranten selv å bestemme hvordan uteserveringen skal se ut. Bare for et fåtall kreves tillatelse fra byggemyndighetene ut over skjenkebevilling.

For de fleste serveringsstedene følger det av skjenkebevillingen at serveringsområdet må gjerdes inn. Til inngjerdingens utseende stilles det imidlertid ingen krav.

På Torget Music Pub er serveringsområdet rammet inn av et gjerde av smijern med reklame på. På Bryggen står det små søyler med tau mellom rundt gjestene.

Gi din stemme

Tidligere denne måneden sa arkitekt Axel Sømme i Cubus til BT at han synes det er positivt at Bergen er blitt en by hvor folk sitter på fortauene, før han slo fast følgende:

— Det er mye hummer og kanari blant uteserveringsstedene i dag. Ofte virker det som arbeidet er gjort litt brått.

Han foreslo en kåring av byens peneste uteservering.

Vi har tatt ham på ordet, og valgt ut 25 av byens restauranter og kafeer som har flyttet serveringen ut på fortauet. På bt.no kan du se bilde av dem, og stemme frem byens styggeste og peneste.

Hva synes du om møblene, inngjerdingen og beliggenheten? Synes du uteserveringene er gammeldagse, nymotens, skrikende, anonyme, smellvakre eller rett og slett forferdelig stygge?

En fagkyndig jury bestående av leder i Bergen Arkitektforening, Kjersti Nerseth, seniorarkitekt i Bergen kommune, Stein Furru, og møbeldesigner Lars Tornøe i Tveit og Tornøe, vil i tillegg til nettavstemningen gi sin dom over utestedenes utseende. Resultatet av den faglige kåringen vil du finne i Hus og Hjem 27. juni.

Du var mulig å stemme frem til onsdag 25. juni klokken 14.

Kommentarer? Del dem med oss her!

Helge Skodvin
Helge Skodvin
Brekke, Eirik
Ørjan Deisz