En stor flokk grindhval vakte oppsikt langs hele Bergensfjorden i ettermiddag og kveld. Til slutt var de bare noen hundre meter unna tuppen av Nordnes.

— En venn av min far ringte og sa det var hval på fjorden. Da var det bare å få på seg sjøstøvler og regntøy, og hive seg i båten, sier Camilla Kjørsvik.

Stormfull hvalopplevelse

Sammen med faren Thor og brødrene, fikk hun sitt livs hvalopplevelse.

— Vi kjørte til flokken, som var mellom Nordnes og Askøy. Noen ganger kom hvalene opp bare et par meter fra oss, sier 18-åringen.

Flere bt.no-lesere har tipser og sendt bilder av hvalflokken, som kan være opp mot hele hundre dyr.

— Det var veldig gøy. Hvalene kom opp i i grupper, og de fylte nesten hele fjorden, sier Kjørsvik.

Den uventetede ble imidlertid en våt opplevelse, grunnet restene av den tropiske stormen Kirk, som herjer langs norskekysten i kveld.— Det var storm og høye bølger, så vi ble våte. Men det var verdt det, sier Kjørsvik.

Forsker: - Hold avstand

Grindhval i vestlandsfjordene er intet uvanlig fenomen, opplyser hvalforsker Nils Inge Øien ved Havforskningsinstituttet. Trolig er hvalflokken i bergenstraktene for å finne mat.

— Vanligvis holder de til langt ute i havet, men om sensommeren og høsten kommer de inn i fjordene helt opp til Lofoten. Trolig er de her for å beite på flokker med sild og makrell, sier Øien.

Grindhvalen er spesiell fordi de som regel samles i store flokker. Dyrene er fem-seks meter lange, men kan bli helt opp mot åtte meter, ifølge Store norske leksikon.

— De er et imponerende skue, slår hvalforskeren fast.

Han fraråder nysgjerrige båtfolk om å ta seg for nær hvalene.

— De er ikke farlig for mennesker, men det er fort gjort at en hval kan bli skadet dersom de kommer borti propeller og liknende. Man kan heller nyte synet av dem fra en fornuftig avstand på noen titalls meter, sier Øien.

PÅ MAKTJAKT: - Trolig er grindhvalene her for å jakte på sild og makrell, sier hvalforsker Nils Inge Øien ved Havforskningsinstituttet.
Camilla Kjørsvik