• Vi er glade i dag. Veldig glade, men hva skjer nå? Vi kan ikke tro på amerikanerne etter alt de har gjort.

Det sier irakerne Tay Alhasnwi og Abdul Ameer. Begge er shiamuslimer og flyktet fra Saddam Husseins regime. De har ikke vært lenge i Norge. Abdul Ameer, på besøk fra Mandal sammen med den rumenske konen Valerie, har bare vært her et par måneder. Han har ingen planer om å flytte hjem igjen. Det vil ikke vennen heller. Det har vært vanskelig i Irak for lenge. De tror ikke situasjonen blir endret fordi despoten er tatt.

Skapte Saddam

På vei mot leiligheten til Tay Alhasnwi stopper vi for å spørre om veien. Tre glade mennesker har våget seg ut i vinterværet. De peker ut retningen for oss, og vi lurer på om det er en god dag.

— En kjempegod dag, svarer den ene.

Det viser seg å være irakere som har besøkt venner for å feire.

Feiringen har imidlertid noe tvetydig over seg.

— Amerikanerne skapte Saddam Hussein. I dag har de tatt ham, men det er umulig å si hva de har tenkt å gjøre videre, sier Tay Alhasnwi.

Det er ikke voldsom festivitas i leiligheten på Kleppestø heller. Det er ingen store hurrarop, bare summingen fra fjernsynet som har stått på i hele dag. Bilder av en tufsete Saddam Hussein som gaper opp og blir lyst inn i munnen. Bilder av den unge hærfører Saddam kryssklippet med jublende shiamuslimer som har hørt at han er tatt. Nærbilde av Saddam Husseins sønn som lik. Iraks hersker som går rundt i folkehopen i Irak.

— Dette var det siste bildet irakerne fikk se av ham i gatene. Det var da krigen kom, oversetter Tay Alhasnwi.

Rett Saddam?

Selv har han snakket med familien sin i Bagdad i dag. De var glade, men de tror ikke amerikanerne har tatt den rette Saddam, sier han. Selv flyktet han fordi Baath-partiet var på jakt etter broren hans: - Får vi ikke tak i ham, tar vi deg, var beskjeden han fikk.

— Hvordan reagerer irakerne som er igjen nå?

— Jeg tror de aller fleste er svært glade, spesielt de som bor i sør og i nord. Shiamuslimer og kurdere har kanskje mest grunn til å juble, men Saddam har vært fryktelig for hele landet i snart 35 år. Det er ikke lett å tro at det er over nå, sier Abdul Ameer, som for anledningen har amerikansk flagg på brystet.

— Nå må vi bare vente.

BLANDETE FØLELSER: Saddam er ydmyket. Det er ingen grunn til å syns synd på ham. Men hva vil amerikanerne, undrer Tay Alhasnwi, Abdul Ameer og konen Valerie Abdul Ameer.<p/>FOTO: KNUT STRAND