Luksuskolossen «Octopus» har skapt oppstandelse i Bergen de siste dagene. bt.no har fått en rekke meldinger om at de gule ubåtene til yachten har vært i sving flere steder i bergensområdet den siste tiden.

Bildene du ser her er tatt fra Nordre Lønborg i dag tidlig. Så da er spørsmålet: hva leter rikfolket om bord etter?

— Mest sannsynlig dykker de etter vraket av den tyske ubåten som Sjøforsvaret fant i Byfjorden i vinter, får bt.no opplyst av Havnevesenet.

Havnevesenet er informert om dykkingen, og reagerer ikke på vraksafarien.

— Så lenge de bare ser på vraket, er det jo ikke noe galt med det, sier havnevakten til bt.no.

Luksusbeistet «Octopus» er utstyrt med to slike gule ubåter som du ser på bildet. Farkostene har sengeplasser til åtte personer, og kan holde seg neddykket i opptil to uker.

Større enn hurtigruten

Det er neppe noen fare for at Microsoft-grunnlegger Paul Allen skal bli rammet av trefotsyken med det aller første.

Med sine 126 meter er yachten hans, «Octopus», nesten tre meter lenger enn hurtigruteskipet MS «Nordkapp». Passasjerskipet med plass til 691 passasjerer har ifølge hurtigrutens nettsider en lengde på 123,3 meter.

Om vi måler i bruttotonnasje, har imidlertid Nordkapp-kapteinen litt mer å holde styr på enn kapteinen på megayachten. «Nordkapp» har en tonnasje på 11.386 tonn, mens «Octopus» har en bruttotonnasje på skarve 9932 tonn.

Hvis noen av passasjerene skulle få lyst på en tur til land, er mulighetene mange. I «garasjen» i hekken på yachten står det en 63 fots lettbåt som kan brukes til mindre svippturer. Lettbåten er en av flere om bord.

Koster flesk

Jetski er det også en hel del av, og hvis det virkelig haster, kan passasjerene ta turen til land i ett av yachtens to helikoptere.

«Octopus» er designet av Espen Øino Naval Architects, og er definitivt en kostbar affære. De årlige kostnadene til drift av båten med et permanent mannskap på 60 personer, er anslått til 120 millioner kroner.

Denne pdf-filen inneholder en hel del mer informasjon om «Octopus», men la deg ikke lure av tittelen «World's largest privately owned yacht».

Ifølge Wikipedias liste over verdens største yachter er «Octopus» på niendeplass. Den største er «Eclipse» på ca. 169 meter, som eies av russeren Roman Abramovich.

KILDE: WIKIPEDIA