Isla Småland er bare 16 måneder og er med mamma Sonia Herbstritt på tur i Bergen sentrum. Godt inntullet i varmt tøy ligger hun og sover i vognen sin, etter den kaldeste november-natten i Bergen på over 100 år .

— Hun må selvfølgelig ha på seg godt med ullklær, men det er ikke noe problem å ta henne med ut. Hun er varm også når vi kommer inn igjen. Og vi er heldige som har en bestemor som strikker mye til henne, så det er helt fantastisk, sier en fornøyd mamma.

Vurderer kontinuerlig

I Fredriksberg barnehage på Nordnes er alle de 30 barna under tre år. Der vurderer de både luftkvalitet og kulde kontinuerlig.

— Vi er litt mindre ute med de yngste barna som beveger seg lite, når det er så kaldt som nå. Men de som er i toårsalderen, blir veldig aktive når det er så lyst som nå. De som mestrer det best, får være lenger ute, sier styrer Lise Hoel Hermansen.

Helsevernetaten i Bergen kommune har utarbeidet råd for hvordan man skal passe på barna når kulden setter inn. De anbefaler varme klær med vindtette ytterplagg og lue, skjerf og votter. De yngste må ha tørre bleier, ellers er det viktig at alle er i bevegelse.

Luftveisplager kan forverres

Det er ikke noe problem for friske barn å være ute på kalde dager, selv når temperaturene er nede i minus ti grader, ifølge Helsevernetaten. Men barn med astma kan få problemer med de laveste temperaturene, ettersom luftveisplagene deres vil forverres når de puster inn kald luft.

Helsevernetaten fraråder å ta de minste ut i barnevogn eller pulk når gradestokken viser minus ti. De anbefaler også å bruke vannfri kuldekrem eller vannfri hvit vaselin i ansiktet og på hud som ikke er tildekket av klærne.

Følger godt med

De ansatte i Fredriksberg barnehage følger godt med på om barna hiver av seg votter eller blir kalde.

— Vi kjenner på nakken deres og litt under klærne at de ikke blir kalde, og følger med på at de har godt med klær på seg, sier Hoel Hermansen.

Har du noen gode råd om barn og kulde? Bruk gjerne feltet under!