Hver gang vi skifter mellom sommertid og vintertid, går vi inn i en gråsone. Skal vi kalle den høsttid? Eller vårtid? Det er alltid en vaktmester eller to som glemmer å stille klokken.

Natt til søndag gikk vi over til vintertid — også kalt normaltid - i Norge. Snart fem døgn senere er det fortsatt sommer noen steder i byen, som i klokketårnet til Johanneskirken.

Du har kanskje en del «sommerklokker» hjemme, du også? Videospiller, TV-er, dekoder, komfyr, datamaskin, mikrobølgeovn, MP3-spiller... Listen blir stadig lengre.

Trenger hjelp

For noen av oss er overgangen ekstra strabasiøs. Urmaker Bjerke på Torgallmenningen rennes ned av folk som trenger hjelp til å stille klokkene sine, mest eldre mennesker.

— Vi har vel hatt rundt 30 slike forespørsler siden mandag, sier butikkleder Oddny Albrechtsen.

Det er en del eldre klokker som er vanskelige å stille, forteller hun. De ansatte tar seg gladelig av oppgaven for gamle kunder, helt gratis.

Men de tar seg ikke bryet med å stille alle klokkene i butikken.

— Det er jo tusenvis. Vi stiller klokkene på veggen, og nøyer oss med det, sier Albrechtsen.

Liker sommertid

De eksklusive klokkene i montrene ble sist stilt på klokkefabrikken, og vil bli stilt igjen først når de selges.

Men hvordan finner urmakeren ut nøyaktig hva klokken er? Som mal bruker hun paradoksalt nok en mye billigere, elektronisk, radiostyrt klokke av plast. Den stilles automatisk, og går alltid helt nøyaktig, i motsetning til de juvelbelagte klokkene i disken.

— Mange av kundene stiller etter TV-en, men det blir sjelden like nøyaktig, sier butikksjefen.

Selv om skiftene mellom sommer- og vintertid gir en del ekstraarbeid, er hun glad for at vi har ordningen.

— Det er veldig deilig å se at det blir lysere om morgenen, og jeg liker godt å få sove en time lenger om høsten, sier hun.

Bare Island står utenfor

Poenget med sommertiden er at vi skal få nyte de lange, lyse sommerkveldene. Hele EU har sommertid, og det er lite sannsynlig at Norge vil forlate det felles tidsregimet. I Europa er det bare Island som står utenfor ordningen.

Selv om det kastes bort en del tid på stilling av klokker, har EU funnet ut at sommertid er økonomisk lønnsomt. En rapport fra 2002 viste blant annet at Tyskland sparte 1,8 promille av strømforbruket sitt ved å innføre sommertid.

Norge implementerte et EU-direktiv om sommertid i 1995. Det ville ha medført en tung og langvarig prosess, hvis man ønsket å gå bort fra ordningen.

Har du stilt alle klokkene dine? Trenger vi sommertid? Si din mening i feltet under!

FORVIRRING: Harbitz-klokken (t.v.) over Lidohjørnet går riktig. Det gjør også BT-klokken (t.h.) på Torgallmeningen, mens Johanneskirken fortsatt bruker sommertid onsdag.
Jon Tufto
SOMMERTID: I monteren til urmaker Bjerke går ni av ti klokker feil. Det blir for mye arbeid å stille flere tusen klokker.
Jon Tufto
VINTERTID: Urmakeren er nøye med å stille klokken på utsiden av butikken.
Jon Tufto