Jorun Roaldseth var på antikvitetsmesse i helgen, og kjøpte et gammelt album med fotografier.

Blant dem var dette bildet av en ung mann. Det ble tatt hos fotograf Talle i Bergen. Men hva er det han har rundt livet?

«Det er et fotografi til, med en annen ung mann, tatt hos samme fotograf. Han også har dette notaktige surret rundt livet. Har aldri sett noe liknende. Var dette en slags «uniform» eller et tegn på at de arbeidet med noe spesielt», spør Roaldseth.

Er det et fuglerede? En høysåte? Eller noe helt annet?

Vi venter på svar fra våre kunnskapsrike lesere. Har du et godt forslag, send oss en mail!

Taumaker eller båtbygger?

«Om jeg ikke tar helt feil, muligens gjør jeg det, så mener jeg at dette er en reipslagersvenn (lærling). Det han har rundt livet er hamp. Til å slå hampetau med», skriver Carl Chr. Hagevik.

«Det første som slo meg når jeg så bildet, var om dette kunne ha noe med tauverk å gjøre. Tenker på de som laget tau på reperbanen i Bergen. Ser ut som plantefiber det han har rundt livet, kanskje», skriver Bjørg-Anett Bernsen.

«Kan det være den første redningsvesten? Ryktet skal ha det til at det var en norsk oppfinnelse og at den i starten var laget av hamp», foreslår en anonym bt.no-leser.

Egil H. Ytrøy har en annen forklaring:

«For meg ser det ut som om det er drev han har rundt livet. Drev ble brukt av båtbyggere før i tiden til å tette glipet mellom bordgangene på fartøy, både i skutesidene og i dekket. Kan det være en båtbyggerlærling?»

«Kan det være brukt som redningsvest? Hvis dette er hamp eller lignende som har ært behandlet så det ikke trekker vann, kan det kanskje fungere som flyteelement», spør Lars Sandvik.

«Det er helt riktig at han som er avbildet på fotogrfaiet fra Talle er en repslagersvenn med hamp rund livet og et lite stykke fåreskinn som ble brukt til å beskytte hånden då hampen ble trukket ut og spunnet til garn. Det er svært få bilder av repslagersvenner i Bergen utenom gruppebilder», skriver Christopher Harris.

NÆRBILDE: Verken innsenderen eller bt.no-desken kan svare på hva dette er. Kan du?
Bildet er tatt hos fotograf Talle i Bergen.