Like før klokken 16 onsdag kunne observante byboere se en underlig doning trille gjennom sentrumsgatene, hjulpet av tre personer i brune kjeledresser.

— Hva i himmelens navn er dette?

- Organ

— Dette er et transportmiddel, men det kan også kalles et objekt, et fartøy eller et organ, forteller prosjektleder Martin Slaatto til bt.no.

Ifølge Slaatto, som sammen med sine to medhjelpere har kommet fra Oslo, er farkosten en påminnelse om hvor viktig det er med lek og utprøving. Spesielt er den laget for å tydeliggjøre viktigheten av Transporteringsdansen, som kort fortalt er fokus på tanker rundt bevegelse.

— Lek og bevegelse er viktig for å innta ny kunnskap, men som regel er dette noe som er forbeholdt barn. Dette er en påminnelse til voksne om at også de kan dra nytte av lek, ved å for eksempel bruke bevegelsesteknikker. Ofte må voksne være berusede for å tillate seg å hoppe nedover gaten. Det er etter min mening ikke nødvendig, sier han.

Bo i et tre

Objektet, som Slaatto påpeker også er hjerteformet, har et trekk som kan dras på slik at det også går an å bo inni det, for eksempel oppe i et tre. Den kan også gi uvante opplevelser på is.

— Trekket gjør seg nytte av vinden, og kan gjøre at farkosten ligger og duver en halvmeter over isen.

Påminnelse

I november skal objektet befinne seg på BIT Teatergarasjen i Bergen. Der skal den stå som en påminnelse om at det kanskje er på tide å leke litt mer i livet.

I tillegg har Slaatto laget 18 små kort (se nettside over), som har hver sin påminnelse om viktigheten av bevegelse.

— Kortene skal minne deg om at det for eksempel er lenge siden du har stått på hodet, sier han.

Mange nysgjerrige

Dagens rundtur i Bergens gater er mest for at Slaatto og hans to medhjelpere skal gjøre seg kjent med Bergen, men også for at folk skal bli kjent med doningen. Responsen har vært upåklagelig.

— Vi har fått masse oppmerksomhet. Mange er veldig nysgjerrige og greier ikke dy seg for å spørre hva dette er. Folk synes det er morsomt og blir i godt humør, og da er jo målet oppnådd, sier Slaatto.

Fikk du ikke med deg farkosten i dag, har du alltids muligheten de kommende dagene også. Slaatto og de to andre vil ta med ”hjertet” på tur også de nærmeste dagene.

UT PÅ TUR: Fra venstre: Martin Slaatto, Marit ødegaard og Øyvind Lyse
SILJE GOMNÆS