Mikael Nesse Persson, som går i 9. Klasse ved Ytrebygda skole, er en av elevene som ble sendt hjem i dag. Mikael reagerte på at det var kaldt på skolen i går, og tok derfor med seg termometer på skolen i dag.

— Jeg visste vi fikk gå hvis det var under 16 grader, sier han.

Da hans eget termometer viste 13 grader, gikk han til administrasjonen og varslet. Da også skolens eget nyinstallerte termomter viste 13 grader, bestemte rektor at flere elever skulle permitteres etter andre time. Forståelig, mener Mikael.

— Vi satt med mye klær på, og det var vanskelig å konsentrere seg, sier Mikael om undervisningen i kulden.

Kaldt i brakker

Ytrebygda skole er i ferd med å rehabiliteres, og store deler av undervisningen foregår i brakker. Selv deltok Persson i undervisning i hovedbygget. I brakkene var det enda kaldere.

— Brakkene er ikke laget for å tåle denne sprengkulden, sier undervisningsinspektør Anne Elisabeth Risberg.

Hun bekrefter at to klasser med rundt 60 elever ble sendt hjem mot slutten av dagen. Da var det målt 12 grader på ett av klasserommene, ifølge Risberg.

— Når temperaturen var så langt nede var det ikke lenger forsvarlig.

— Normal dag i morgen

Skoleledelser var forberedt på at det kunne bli problemer i dag, til tross for at flere nye ovner ble installert i går. Risberg forteller at rektoren sjekket temperaturen i de ulike rommene ved begynnelsen av skoledagen. I klasserommene hvor man ikke lyktes med å få opp temperaturen, måtte elevene sendes hjem.

Elevene skal møte som normalt i morgen.

— Da skal fire klasser ut og nyte vinterværet, så da frigjør vi plass, sier Risberg.

Hvilke konsekvenser får kulden på din arbeidsplass?