– Jeg lå og leste og syntes det brant så godt i ovnen. Plutselig tenkte jeg at det var vel voldsomt og snudde meg. Da så jeg at flammen sto opp utenfor vinduene, sier Marit Follesø.

Hun står skjelven på trappen utenfor Trollien 14 i pels og tøfler, lettet over at det tross alt gikk bra.

– Jeg ropte til min mann og vi løp opp etter pulverapparatet. Jeg var spent på om det virket, for det har jo stått der noen år, sier Follesø.

Pulverapparatet fungerte, og mannen fikk slukket brannen før brannvesen og politi dukket opp i 16.30-tiden.

– Vi har revet bort kleding og isolasjon for å være sikre på at det ikke ulmer noen steder, forklarer brannmester Kenneth Baustad.

Brannen startet sannsynligvis i en pose med aske fra vedovnen som lå på bakken utenfor huset. Der hadde den ligget et døgn før det begynte å brenne.

Ekteparet slapp fra det med røykskader på kjøkkenet og en ødelagt vegg, men innser at det kunne gått veldig mye verre om de ikke hadde vært hjemme.

– Det er ofte vi ikke er hjemme på denne tiden, så det var utrolig heldig at vi var her. Huset hadde sannsynligvis brent ned om vi ikke var hjemme, sier Follesø.

Arnestedet var på baksiden av huset, skjult av et gjerde, så det ville trolig tatt noe tid før naboene eventuelt hadde oppdaget brannen.

Brannmester Baustad anbefaler folk å oppbevare aske i en godkjent beholder.

– Det bør i hvert fall ikke stå nær brennbart materiale, sier Baustad.

SKJELVEN: Marit Follesø fikk oppleve den store skrekken i livet, at huset begynte å brenne. Heldigvis var familien hjemme og fikk slukket brannen før boligen ble overtent.
VEGAR VALDE