— Vi har sittet og fulgt med og sett at mange vil bidra. Da slo det oss at «Nordstjernen» er ledig fra starten av februar til medio mai, og det har blitt brukt til lojsi-skip tidligere, sier Håkon Roska.

Han er daglig leder i Indre Norhordland Dampbåtlag, som i 2012 kjøpte skipet. Siden november i fjor har skipet ligget på verftet Westcon i Ølen for reperasjoner etter en grunnstøting i Karmsundet.

- Et originalt tilbud

Tilbudet har ikke blitt formelt behandlet i Lærdal ennå, men pressetalsmann Odd Helge Brugrand sier de er positive til initiativet.

— Vi ser på dette som et originalt tilbud, og vi er særdeles glad for all støtten vi har fått, sier han.

I Lærdal har de dypvannskai som er NATO-godkjent, så teknisk sett er det ingenting i veien for at det gamle hurtigruteskipet kan fortøyes i bygden.

— Vi har allerede fått tilbud om 61 husværer, så vi har en viss dekning allerede. Når det er sagt, øker også antall mennesker som trenger et sted å bo, så dette kan bli aktuelt, sier Brugrand.

Gibraltar-eid

MS «Nordstjernen» ble fredet i forbindelse med salget, og planene til de nye eierne er å bruke skipet til turistvirksomhet langs norskekysten fra sommeren av.

— Vi har over 70 lugarer, og 45 av disse har egen dusj og toalett, sier Håkon Roska.

Skipet ble brukt til losji for arbeidere på Ågotnes da Indre Nordhordland Dampbåtlag kjøpte skipet.

Bak selskapet står det Gibraltar-registrerte selskapet Grand Ocean Shipping Ltd. Bergens Tidende har vært i kontakt med den norske eieren bak selskapet, som ikke ønsker å uttale seg i saken.

Ikke diskutert økonomi

- Det vil innebære en kostnad for dere å ha skipet liggende i Lærdal. Hvordan har dere tenkt at dette skal dekkes?

— Vi har ikke diskutert de økonomiske rammene ennå. Det får vi ta etterhvert, sier daglig leder Håkon Roska.

— Det viktigste nå er at vi kan dra 1. februar direkte fra Ølen til Lærdal om det er ønskelig. Både de som har mistet husene sine, og de som eventuelt er der for å bygge opp igjen Lærdal, kan bo ombord, sier han.

I Lærdal mener de også at betalingen er noe de får komme tilbake til.

— Vi har fått økonomisk støtte fra mange instanser, så om dette blir aktuelt, får vi komme tilbake til betalingen, sier pressetalsmann Odd Helge Brugrand.