Buekorpset har fått plass i det nye bydelshuset ved Ladegården i Sandviken, og har lenge gledet seg til å flytte ut av de kommunale brakkene på Meyermarken. Sjokket var derfor stort da leiekontrakten fra Bergen kommune ramlet ned i posten, pålydende 25.000 kroner i årlig leie.

— Vi har ingen mulighet til å betale så mye. Hvis kommunen står på dette kravet, så risikerer buekorpset å måtte flytte på gaten, sier sjef Jørn Rune Valderhaug og fanebærer Geir Ekeland i Mathismarkens bataljon.

Krever like vilkår

De fleste andre av byens buekorps får bruke kommunale lokaler gratis, eller mot en symbolsk leiesum. Mathismarkens bataljon har de siste årene benyttet noen brakker på Meyermarken, mot at de betalte strømregningen selv. I fjor var den på om lag fem tusen kroner, noe både Valderhaug og Ekeland betegner som en langt mer overkommelig sum enn kravet på 25.000 kroner.

— Kommunen har nok aldri ment at vi skulle få de nye lokalene helt gratis, men det har vi heller aldri regnet med. Vårt poeng er at det burde være like vilkår for alle buekorpsene, mener Ekeland.

Trenger nytt utstyr

Buekorpset mottar om lag 15.000 kroner året i aktivitetstilskudd fra kommunen, og Bergenhus bydel har foreslått å bevilge ytterligere 10.000 kroner i såkalte frie kulturmidler.

Det er i seg selv nok til å dekke leien, men da blir buekorpset avhengig av ekstrabevillinger fra kommunen hvert eneste år. Det blir heller ikke en krone igjen til noe annet.

— Mye av utstyret vårt er svært nedslitt. Vi trenger penger til nye trommer, trommeskinn, nye sabler og annet vedlikehold, sier fanebærer Ekeland.

- Skal finne en løsning

Kulturlederen i Bergenhus bydel, Njaal J. Fleten, mener kontraktsforslaget er både godt og rimelig.

— Vi har forsøkt å gjøre leien så billig som overhodet mulig. Men det har alltid vært en forutsetning at leietakerne skal dekke driftskostnadene. De fire andre leietakerne i bydelshuset har fått akkurat samme tilbud, og har ikke hatt innvendinger, sier Fleten.

Han understreker likevel at bydelsstyret vil ta klagen på alvor.

— Kommunen er innstilt på å finne en løsning. Buekorpsene her jo et unikt tilbud her i byen som vi må ta vare på, sier kulturlederen, som håper på en avklaring innen begynnelsen av mai.

KAN IKKE BETALE: Mathismarkens bataljon er i full gang med forberedelser til 17.mai. Men oppladningen kunne vært bedre. Kommunen krever 25.000 kroner året i leie for buekorpsets nye lokaler. - Vi har ingen mulighet til å betale så mye, sier sjef Jørn Rune Valderhaug. <br/>Foto: BJØRN ERIK LARSEN