Den 25 år gamle mannen fra Fræna utenfor Molde ønsket å bli avhørt før fengslingsmøtet i Bergen tingrett i går. Hos drapsetterforskerne ved Arna og Åsane politistasjon kom den uventede tilståelsen.

Sier han var alene

25-åringen skal ha forklart seg om motivet for drapet, og hvordan han slo Løtvedt i hjel natt til fredag 6. juni. Han hevder han var alene om drapet og at ingen andre enn han og Løtvedt befant seg i leiligheten.

— Han er siktet for forsettlig drap. Vi kan ikke utelukke at siktelsen vil bli utvidet, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold i Hordaland politidistrikt til BT.

Verken politiet eller forsvareren til mannen ønsker å gå inn på hva som kom frem i avhøret og i rettsmøtet, men etter det BT erfarer skal 25-åringen ha forklart at han ønsket å ta et oppgjør med Løtvedt, blant annet fordi han hadde vært i en langvarig og bitter konflikt med siktedes bror og hans kone.

— Det var derimot ikke meningen å drepe, skal 25-åringen ha forklart.

Havnet i retten

Konflikten gjaldt blant annet Løtvedts rett til å bo i husets underetasje og muligheten til å bygge om leiligheten. Krangel om disse rettene og penger endte med at Løtvedt saksøkte huseierne. Partene møttes i retten i fjor. Saken skulle snart til ny behandling.

Ekteparet som eier huset ønsket på sin side å få kastet 59-åringen ut.

— Jeg vil ikke gå innpå hva siktede har forklart, men konflikten du viser til har vært omtalt, sier siktedes forsvarer, advokat Erling O. Hagerup.

Han bekrefter at det var en konfrontasjon mellom siktede og Løtvedt like før drapet fant sted. 25-åringen skal ha forklart at det falt uttalelser som fikk det til å svartne for ham.

— Drapet skjedde i affekt, slik min klient har forklart, sier Hagerup. Forsvareren er ikke kjent med at det skal ha vært noen tidligere uoverensstemmelse mellom den siktede og 59-åringen.

BT har flere ganger omtalt huskonflikten, senest da 25-åringen første gang fikk status som siktet 9. juli. Da reiste drapsetterforskere fra Åsane til Molde og gjennomførte avhør av mannen.

- Felt av skotøy

25-åringens forklaring og opptreden førte til at det ble foretatt ransakelse hjemme hos ham. Her gjorde politiet helt avgjørende funn.

— Vi fant et par militærstøvler. På åstedet er det funnet fotavtrykk i blod som vi mener stammer fra disse skoene, forteller politiinspektør Krogvold.

Han tar et lite forbehold fordi det endelige svaret på prøvene ikke er kommet tilbake fra Kripos.

— Men avtrykkene er veldig like.

Undersøkelser av siktedes mobiltelefon viser at den befant seg i umiddelbar nærhet fra åstedet i tidsrommet for når drapet fant sted.

— Uavhengige av tilståelsen mener vi å ha gode beviser mot 25-åringen, sier Krogvold.

Det er derimot en rekke forhold som skal sjekkes ut. Siktede har blant annet forklart at han tok buss til Bergen. Politiet vet derimot at 25-åringen tok tog fra Åndalsnes. For å sikre seg at 25-åringen ikke skjuler noen medansvarlige, går derfor politiet bredt ut.

— Vi ser for oss en langvarige etterforskning, sier Krogvold.

Skal observeres

Som BT tidligere har skrevet har politiet i et par uker vært sikre på at 25-åringen har vært involvert i drapet. Årsaken til at han først ble pågrepet fredag og fremstilt for fengsling i går, er at han har vært innlagt til psykiatrisk behandling.

— Det vil være naturlig at det foretas judisiell observasjon av mannen for å få klarlagt hans psykiske helse, sier Krogvold.

Mannen er tidligere straffedømt en rekke ganger. Den siste registrerte saken er fra 2000. Sakene gjelder både vold- og narkotikalovbrudd. BT var i går i kontakt med konen til huseieren på Toppe.

— Vi har fått med oss hva som er skjedd, men har ingen kommentar, sier hun til BT.

25-åringen skal ha funnet gjenstanden han brukte til å drepe Løtvedt med inne i leiligheten hans. Denne gjenstanden er ikke funnet, men politiet skal ha fått en delvis forklaring på hvor den er blitt av.

FIKK TILSTÅELSE: Advokat Erling O. Hagerup (til venstre) kom rett fra avhør med en tilståelse i kofferten da han møtte politiinspektør Svein Erik Krogvold i retten i går. – Selv om vi har en tilståelse står vi fortsatt foran en omfattende etterforskning, sier Krogvold.<p/>FOTO: TOR HØVIK