I 2006 ble Ingvild Myking (37) drept i sitt eget hjem på Hylkje i Åsane. To jenter på 10 år var i huset da drapet skjedde, og etter drapet voldtok drapsmannen den ene av dem. Kort tid etter ringte Rune Pedersen politiet og fortalte at han hadde drept et menneske.

I mai i fjor ble han dømt til 18 års fengsel og forvaring med en minstetid på 10 år. Pedersen ble også dømt til å betale 1,5 millioner i erstatning til de pårørende. I dag startet ankesaken i Gulating lagmannsrett.

— Jeg sitter der på kjøkkenet. Noe skjer. Det begynner å surre, og jeg får tunnel syn. Jeg ser uklart, og jeg tar en rød kniv. Jeg har en annen svart kniv i hånden. Dette er bilder som er brent fast. Jeg står i gangen, og det neste jeg ser er at jeg står foran sofaen med kniven i hånden, så ser jeg ikke mer, sa Pedersen i retten i dag.

- Ligger på sofaen

— Det neste bildet jeg har er at jeg står ved stereoanlegget. Jeg ser at hun ligger på sofaen, forklarte Pedersen.

Han sa at alt var kaos etterpå, og at han på et eller annet tispunkt rømte med bilen til avdøde.

Husker ikke drapshandlingen

Dommeren spurte om Pedersen kunne huske noe mer av selve drapshandlingen.

— Jeg husker ikke at jeg stakk henne med kniv.

Da svarer Pedersen at det neste han huske er at han sitter på sengen med de to 10 år gamle jentene. Pedersen er tiltalt for å ha voldtatt den ene av jentene, og ble også dømt for dette i tingretten. Han forklarte at han heller ikke husket å ha forgrepet seg på den ene jenten.

Da aktor leste opp fra politiforklaringen der han har innrømmet både knivstikking av Ingvild Myking og overgrep mot en av jentene, hadde ikke Pedersen noen innsigelser mot dette.

Pedersen sa seg ikke skyldig etter tiltalen i retten i dag.

— Det er ingen tvil om han var rett mann på stedet, men vi reiser tvil om omfanget, spesielt av sedelighetsakene. Disse forferdelige ting som skjedde, sa Pedersens forsvarer, Tor Erling Staff i retten.

Fikk haik

35-åringen ble først kjent med Ingvil Myking på permisjon fra fengselet i 2005, da hun ifølge hans forklaring i retten plukket ham opp som haiker.

— Vi likte å snakke, kjemien stemte. Vi delte adresser, slik at hun kunne skrive, sa Pedersen i retten.

Han forklarte at Myking besøkte ham på Sandviken sykehus, der var innlagt mens han sonet en dom i Bergen fengsel.

— Da Ingvild besøkte meg på Sandviken var jeg åpen med problemene jeg hadde. Hun hadde fortåelse. Den 16. eller 17. juli rømte jeg fra Sandviken og kontaktet Ingvild på jobben hennes, sa Pedersen.

Rømte flere ganger

Han overnattet da hos Myking og meldte seg på Sandviken dagen etter. Den 18. juli rømte han igjen fra Sandviken.

— Jeg rømte til Ingvild, sier Pedersen.

Like før drapet ligger Ingvild Myking på sofaen, mens Rune Pedersen er på kjøkken. Han forklarte at han forsøkte å få tak i psykolog, uten å lykkes.

Fare for nye forbrytelser

— Drapet skjedde med overlegg, sa dommer Vigdis Bygstad da hun leste opp dommen i Bergen tingrett. Tingretten komkluderte med at det er en reell fare for at mannen kan begå nye alvorlige forbrytelser.

Aktor Arild Oma mente straffen var for lav. Han hadde lagt ned påstand om lovens strengeste straff, 21 års fengsel, for Pedersen.

— Vi mener at alvoret i saken helt klart tilsier en dom på 21 år, sa Oma da Riksadvokaten i juni i år besluttet å anke straffeutmålingen i saken.

Anket skyldspørsmålet

Forsvareren til Rune Pedersen, Tor Erling Staff, var fornøyd med straffeutmålingen.

— Han er ikke gitt den strengeste straffen, og jeg er takknemmlig for at retten i det hele tatt har foretatt en skikkelig vurdering i stedet for å bare la seg rive med av aktoratet i en så følelsesladd sak som denne, sier Pedersens forsvarer Tor Erling Staff.

Staff var imidlertid svært misfornøyd med at Pedersen ble dømt for overlegg, og anket derfor saken.

— Det er veldig negativt, og det mangler fullstendig bevismessig grunnlag for at han skal ha hatt både tid og anledning, og veiet for og imot, sier Staff.

Ny sakkyndig

Psykiater Henning Værøy er oppnevnt som ny sakkyndig i saken etter begjæring fra forsvarer. Den nye sakkyndige skulle undersøke tilregnelighet og bevissthetstilstand til tiltalte på gjerningstidspunktet.

— Fra min side kommer jeg til å legge opp saken som sist. Nå er det som sagt en tredje sakkyndig, så det gjenstår å se om det tilfører saken noe nytt, sier Oma.

TOR HØVIK
Brekke, Eirik