DAG IDAR TRYGGESTAD EYSTEIN RØSSUM JAN STIAN VOLD

Ramsland kan ikke huske å ha hatt slik ammunisjon. Påtalemyndigheten mener Ramsland konsekvent velger å erindre bare det som er ufarlig for ham.

BT kjenner til at Ramslands privat engasjerte psykiater, i likhet med rettens to oppnevnte, har kommet til at offiseren var frisk på drapstidspunktet.

Da politiet ransaket boligen til drapstiltalte Trond Ramsland fant de 1650 pistolskudd. 440 av dem passer til en Colt 45 — samme type våpen som Ingse Merete Rønnestad ble drept med.

Skuddene var av tre ulike fabrikat. Ramsland kjente godt til to av dem. Det tredje, som Rønnestad ble drept med, kjente han ikke til.

Han benektet å ha hatt slik ammunisjon, og antydet at også dette er et bevis som kan være plantet.

— Jeg merket meg at han ikke husket nettopp denne typen. Mer vil jeg ikke si om det, sier aktor, statsadvokat Randi Gabrielsen til BT.

Engasjerte rettspsykiater

Ramslands hukommelse er også begrenset på flere sentrale områder:

n Han har ingen god forklaring på at det ble funnet en eske til en Colt-pistol hjemme hos seg.

n Han kan ikke si noe om hva han gjorde drapsdagen.

n Han husker ikke at han var på Allkopi i Lars Hilles gate bare ti minutt før drapet.

Påtalemyndigheten og det offentlig oppnevnte rettspsykiaterne mener Ramsland velger å ikke huske. Grunnen mener de er enkel, opplysningene er farlige for ham all den tid han nekter for drapet og at han aldri var i parkeringshuset drapsdagen.

Ramsland, som har utbredt manglende tillit til offentlige instanser, har for egen regning engasjert pensjonert rettspsykiater Hans Jakob Stang til å vurdere sin tilstand. Rapporten hans er ikke fremlagt, men BT kjenner til at også Stang har kommet til at Ramsland var tilregnelig på gjerningstidspunktet og at han dermed kan straffes. Derimot skal han være mer tvilende til hvilken diagnose man kan sette på Ramsland.

De offentlig oppnevnte psykiaterne har uttalt at Ramsland er et grensetilfelle mellom diagnosen kverulant-paranoia og paranoid personlighetsforstyrrelse.

Fikk snakke fritt

Ramsland, som ikke tidligere har latt seg avhørte av politiet, fikk snakke fritt i retten i går. Det var tilsynelatende bevisst strategi fra aktoratets side.

Marineoffiserens iver etter å snakke ga også saken nye opplysninger. Tidligere har han uttalt at han ikke husker noe fra kvelden før drapet og til dagen etter da han «kom til seg selv» i arresten på politihuset.

I går kunne han imidlertid fortelle at han husker et helikopter som fløy da han ble pågrepet i Aurland, og en del andre situasjoner fra pågripelsen.

I bilen til Ramsland fant de blant annet hans lommebok med 16.000 kroner i kontanter. Der var pass og klær til flere bytter. I bagasjerommet lå det sovepose og teppe. Ramsland selv har uttalt at han dagen før drapet var deprimert og at han antakelig hadde tenkt å dra på fjellet.

Det store pengebeløpet og passet som han hadde med seg, mener politiet taler for at han hadde tenkt å stikke av etter å ha begått et kaldblodig drap på sine tidligere kone.

Mens den dreptes familie og venner har tegnet et bilde av et turbulent forhold, og at Ingse følte seg truet av eks-mannen, mente Ramsland at dette var tatt ut av løse luften, og at han ikke hadde noe problem med at hun reiste fra ham.

— Hun kunne bare reise. Jeg hadde ingen problem med det. Jeg har heller aldri øvd vold eller truet henne, fortalte Ramsland, innimellom grundige detaljutredninger om de årelange rettsfeidene han ledet an mot eks-konen.