Det som etter alt å dømme er et drap og et selvdrap i bygdelaget Indre Torheim i Eid kommune ble varslet ved 23-tiden tirsdag kveld.

— Vi har ingen grunn til å se etter en tredjeperson, sier politiadvokat Knut Broberg.

Flagget hang i går på halv stang hos naboen til firebarnsmoren. På tunet foran huset sto bilene til de to døde. Det gjorde også et par joggesko med nedtråkkede hæler, som kunne vitne om at noen hadde det travelt. Et par meter unna lå de to døde like ved hverandre. Den 44 år gamle kvinnen var mor til fire i alderen 13 til 24 år.

**Les også:

Får hjelp av Kripos |

Sjalusi er ofte motivet**

Skjedde midt på dagen

Nærmeste nabo til åstedet forteller at drapene må ha skjedd midt på lyse dagen — før de to tenåringsgutten kom hjem fra skolen klokken 15. Knut Broberg bekrefter at politiet regner med at drapene må ha skjedd en eller annen gang på ettermiddagen.

Guttene kom hjem til tomt hus. Her oppholdt de seg utover ettermiddagen og kvelden, uvitende om at moren og eks-kjæresten hennes lå døde nedenfor en murkant få meter utenfor huset.

— Vi har gode naboforhold her i bygden. Moren deres pleier av og til å komme over hit. Da de to barna kom hit om kvelden, hadde de oppdaget en livløs mann nedenfor huset og ville ha hjelp av meg. De lurte også på om moren var på besøk her hos meg, forteller naboen, en mann i 40-årsalderen som bor om lag hundre meter unna kvinnens hus.

Naboen ønsker ikke å stå frem med navn og bilde. Likevel vil han fortelle det han vet om saken, slik at det ikke blir unødig mange spekulasjoner og rykter rundt det som har skjedd.

Fant begge døde

Med en lommelykt i hånden gikk han sammen med guttene over til naboeiendommen. Mannen forteller at han holdt barna til side inne på gårdsplassen., mens han selv kunne se at det lå en død mann nedenfor murkanten. Mannens Mercedes sto parkert to meter unna med åpent bagasjelokk.

— Jeg fikk barna med meg inn og ringte alarmsentralen og pårørende av dem så raskt jeg kunne, forteller naboen.

Deretter gikk han ned igjen og lyste videre med lommelykten og fant guttenes mor død.

I ettertid mener na boen at drapet må ha skjedd en drøy time før barna kom hjem med skolebussen klokken 15.

— Jeg la merke til at Mercedes'en kjørte inn på tunet, og så at den ble stående med bagasjelokket åpent. Etter en halvtimes tid, det var rundt klokken 14.30, sendte jeg henne (den avdøde kvinnen, red. merkn.) en sms der jeg skrev at hun burde stenge lokket dersom bilbatteriet skulle vare, forteller naboen.

Det kom aldri noe svar på tekstmeldingen.

— Dette er bare helt ufattelig trist. Det er ikke til å tro, sier den tydelig pregede mannen. Han kjente begge de døde og hadde ofte kontakt med dem.

Stakk av i arbeidstiden

Bergens Tidende vet at 57-åringen som nå er mistenkt for først å ha drept den 44 år gamle kvinnen, deretter seg selv, plutselig og umeldt skal ha forlatt arbeidet ved 11-tiden tirsdag. Ingen fikk deretter kontakt med læren, som arbeidet ved en skole i nabokommunen Måløy. Han skulle ha undervisning også senere på dagen, men dukket ikke opp. Skolen ligger vel 70 kilometer unna drapsstedet.

57-åringen skal ha hatt et kjæresteforhold gående det siste året med den drepte kvinnen. 57-åringen var selv skilt, mens kvinnen var enke etter at hun mistet mannen sin i en ulykke for snart tolv år siden.

Forholdet mellom de to nå avdøde skal ha tatt slutt under en ferietur sist sommer. Dette skal ha gått sterkt inn på den 57 år gamle gikk mannen, som har om lag 30 bak seg som formingslærer ved Måløy ungdomsskole.

Ved skolen i går var både ansatte og elever i sjokk over beskjeden om at 57-åringen var funnet død.

— En lærer hos oss er funnet død. Det er den beskjeden vi har gitt til våre elever. Ut over dette er det politiet som må kommentere saken, sier rektoren ved skolen hvor mannen var ansatt.

- Vi satser på å være sammen resten av skoledagen. Det vil bli åpen skole. Kommunens kriseteam er her nå. Dette er en tragedie for hele samfunnet vårt, sier rektoren.

ØYSTEIN TORHEIM