— Da jeg tok den første telefonen til forsikringsselskapet Tryg første arbeidsdagen etter brannen, fikk jeg først beskjed om at jeg hadde forsikring på huset, innboet og de to bilene. Nå sier de at jeg bare har forsikret to biler, sier huseier Helge Aasheim til BT.

Sammen med konen Elin Aasheim og de ni barna står han nå bokstavelig talt på bar bakke med drøye 600000 kroner i gjeld, men uten hus og innbo.

— I forbindelse med et bilkjøp for et halvår siden sjekket jeg også med forsikringsselskapet om vi hadde de forsikringene vi burde. Også da fikk jeg beskjed på telefonen at vi hadde hus-, innbo og bilforsikring. Dette viser bare at folk ikke kan stole på en telefon til forsikringsselskapene som nøyer seg med en kjapp sjekk på sine skjermer. Det de skulle sagt var at jeg selv måtte sjekke om jeg hadde betalt, sier Aasheim.

Innsamling - Og hvorfor hadde du ikke betalt?

— Det er mange år siden jeg har hatt husforsikring og det burde noen fortalt meg da jeg forsikret bilene, sier Aasheim.

Uten privat husforsikring finnes ingen offentlige forsikringsordninger som hjelper familien i denne situasjonen.

Men venner og familie på Bømlo har startet en innsamlingsaksjon.

Tidlig i går var det kommet inn 9000 kroner på kontoen.

— Men i kveld har ikke telefonen stått, sa initiativtaker til aksjonen, Synnøve Håvik, da BT snakket med henne i gårkveld.

— Det trengs mye når man ikke er forsikret og har mistet alt. Dette går inn på meg som mor, sier Håvik.

Likevel lettet Helge Aasheim har selv ikke hatt noe med innsamlingsaksjonen å gjøre, men synes det er kjempeflott at venner finner på slikt.

Allerede dagen etter brannen stilte venner, slekt og en klesbutikk opp med mat, klær og toalettsaker for å berge dem gjennom den første tiden.

Fremdeles er familien ekstremt lettet over at de alle kom seg ut når huset begynte å brenne en drøy halvtime før rakettene gikk til værs nyttårsaften.

Familien og nyttårsgjestene satt inne rundt kjøkkenbordet og ventet på at det skulle bli midnatt. Utenfor i Mækjebakken på Bømlo hadde en voksen tilsyn med noen av de eldre barna da de plutselig hørte en bil som fløytet og ropte at det brente.

Deretter gikk alt rasende fort. De minste barna ble hentet ned fra annen etasje. Av materielle ting fikk de bare revet med seg jakker og sko. Også familiens to biler ble fullstendig utbrent. Men disse er det altså forsikret.

Får svært mange sjanser Pressetalsmann hos Tryg, Roald Stigum Olsen vil ikke kommentere denne saken spesielt, men sier generelt at forsikringstakerne blir varslet om manglende betaling svært mange ganger før man står uten forsikring.

— I realiteten vil en som ikke betaler husforsikringen ved forfall høre fra oss ti ganger i det påfølgende halvåret før forsikringen strykes, sier Stigum Olsen.

I Tryg regner de med at rundt 97 prosent av alle hus i Norge er forsikret.

Innsamlingsaksjonen på Bømlo har kontonummer: 3520 63 24471.