Nå har en ekspert slått fast at miljøet i den kommunale leiligheten er giftig og ekstremt helsefarlig.

— Nå går jeg til sak mot kommunen, for livet mitt er ødelagt, og jeg er redd for at jeg aldri kommer til å bli frisk igjen. Jeg tåler nesten ingen typer mat eller medisin lenger, får gjentatte infeksjoner i hele kroppen og har ustanselig smerter over alt, sier Nybø.

Det er nesten tre år siden første gang hun påpekte for kommunen at noe måtte være galt med den fine leiligheten. Først fredag i forrige uke ringte de henne fra Bergen Bolig og Byfornyelse og sa at hun faktisk hadde rett. En rapport gjennomført av Actum Norge og mikrobiolog Finn Langvad slår fast at konsentrasjonen av soppsporer er så høy at ingen bør oppholde seg i leiligheten.

— Det er snakk om en ekstremt giftig type sopp, Stachybotrys chartarum, og jeg har aldri noensinne tidligere sett så høye konsentrasjoner av sopp i en leilighet. Å bo i et slikt miljø innebærer en betydelig helsefare. Noen blir aldri friske igjen heller, sier Finn Langvad, amanuensis i mikrobiologi ved Universitetet i Bergen og ekspert på området.

Det skal ikke være mer enn omkring 100-200 soppsporer per kubikkmeter i et vanlig innemiljø. I Nybøs leilighet fant Langvad 40.000 sporer per kubikkmeter. Det er fuktighet som er grunnen til at soppen har formert seg så kraftig.

Leiligheten ble svart

Vinteren 2000 ble leiligheten til Nybø plutselig helt svart. Det la seg et tykt belegg over tak, vegger, møbler og kjørler i skapene. Dette skjedde en tid etter at det hadde vært oversvømmelse i leiligheten over.

— Jeg prøvde å vaske, men det hjalp ikke. Jeg forsto ingenting av hva det var, og ba om et svar fra kommunen. De beskyldte meg for å ha kokt mat til hele nabolaget, tent på ting i leiligheten, bruke for mye stearinlys og alt mulig rart. De tok en test, men jeg fikk aldri se resultatene av den. De sa bare at alt var greit og så bare malte de over, sier Nybø.

Mikrobiolog Langvad skjønte heller ikke hva det svarte kunne være, men nå har han tatt prøver fra et tv-bord og slått fast at det er sopp.

— Jeg er blitt tarvelig behandlet av kommunen i hele denne prosessen. De har beskyldt meg for å være hypokonder og løgner, og jeg har fått masse kjeft fordi jeg har klaget. Kommunen har visst om problemet i lang tid, og de har visst om helsefaren ved sopp. Jeg vil ha helsen min tilbake, og så vil jeg ha erstatning, sier Nybø.

Hun og sønnen ble tildelt en leilighet i Frydenbølien for ni år siden fordi hun var syk og trengte hjelp til å klare seg.

— Like etter at vi flyttet dit ble jeg mye bedre, og jobbet i flere år. Først på restaurantvognen på NSB, og så på et sykehjem og til slutt på Pasta Basta.

- Blokkene er fulle av sopp

I 1997 byttet Nybø leilighet fordi sønnen flyttet ut. Hun flyttet da fra Frydenbølien 5A til 5B.

— Jeg er overbevist om at det er sopp i alle de tre blokkene der ute. Jeg har vært rundt omkring hos mange naboer, og nå er jeg blitt overømfintlig, så jeg kjenner lukten av sopp der den er. Dessuten er det mange i boligene som har hatt masse helseplager, lungebetennelser, infeksjoner, alt mulig. Nå må kommunen ta ansvar for alle som bor der. Det er snakk om en svak gruppe mennesker, folk som ikke tør å gi beskjed i frykt for å bli satt på gaten, sier Nybø.

Selv har hun ikke bodd i leiligheten siden i sommer, fordi hun ikke lenger klarte å puste ordentlig.

— De begynte å spraye blokkene med soppdrepende middel. Da ble det helt ekstremt. Det var som om soppen kom krypende innover, og vi fikk ikke lov til å lufte heller i den perioden, sier Nybø.

På dagene gikk hun mye ute og spaserte i byens parker, om nettene lå hun på pensjonat eller hos kjente. Siden 6. september har hun bodd på Blå Kors. Sosialetaten har betalt for hybelen fordi hun har legeerklæring på at hun ikke lenger kan bo i sin egen leilighet. Hun er fremdeles veldig syk.

— Men sosialkontoret har bedt meg flere ganger om bare å flytte tilbake i Frydenbølien. Senest i forrige uke ville de kaste meg ut fra Blå Kors, men jeg nektet. Jeg blir kjempesyk bare jeg er der noen minutter. Jeg får ikke puste, og får kløe og utslett, sier Nybø.

Langvad følte seg heller ikke vel etter å ha vært i leiligheten for å ta prøver.

— Jeg var der bare en halv time, og ble svimmel og kjente at det la seg et belegg i hele munnen min, sier Langvad.

Nybø har påpekt væte i veggene og sopp og dårlig inneklima lenge, men hun har ikke koblet soppen med helseproblemene før i forrige måned.

— Jeg visste ikke at det var så farlig før jeg leste om sopp-problemene i Forsvarets boliger i BT. Da fikk jeg plutselig svar på alt jeg har lurt på disse årene. Samtidig fikk jeg sjokk, sier Nybø.

ALDRI MER TILBAKE: Siden 6. september har Grete Nybø bodd i denne hybelen på Blå kors fordi hun har hatt problemer med å puste i den kommunale leiligheten hun har leid i Frydenbølien. Leiligheten er full av giftig sopp.<p/> Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen