Ny kraftlinje Sogndal-Aurlandkan bety at bergensmannen Ledvin Uglane (66) mister barndomshuset i Sogndal. Hovedproblemet, ifølge Statnett, er nedfall av is.

I over fire år har huset på Eskestrand i Sogndal vært «dødsdømt».

«LEIT OG KJEDELIG»: Han hadde en pensjonistdrøm om å bruke barndomshjemmet mer. Nå kan drømmen blir spolert av et nytt kraftspenn.
Privat

— Jeg har visst om dette siden 2009. Da fikk jeg melding om planene for det nye kraftspennet og at huset mitt er båndlagt, sier Uglane.Ifølge de foreløpige planene fra Statnett, kan det nye kraftspennet stå ferdig om fire-fem år.

- Kan ikke bruke

— Det ligger i kortene at ledningene kommer over huset mitt, og at vi da ikke kan bruke det lenger, sier Uglane.

Risikoen for å bli truffet av isklumper er jo en dum måte å miste barndomshjemmet på

Ledvin Uglane, huseier

Den ferske pensjonisten og firebarnsfaren, som bor i Bergen, overtok huset i Sogndal da moren døde tidligere i år.

Han vokste opp i huset og bodde der til han var ferdig på gymnaset.

IKKE I DETALJ: - Kraft-traseen er ikke detaljplanlagt, poengterer Irene Meldal, kommunikasjonssjef for Statnett på Vestlandet.
Statnett

De siste årene har han, konen og resten av familien brukt huset mye — også etter at Uglanes mor flyttet ut i 2005.- Vi har vært der jevnlig i 30 år. Selv er jeg der minst to ganger i måneden. Hele familien føler seg tilknyttet distriktet og synes det er kjekt å være der inne, på alle tider av året. Jeg har alltid tenkt at jeg skulle bruke enda mer tid i huset når jeg blir pensjonist. Det ble jeg i fjor. Derfor er det trist og kjedelig at det nå går mot rivning, sier Uglane.

Nå har han bestemt seg for å begynne å diskutere kompensasjon for barndomshjemmet. Og da er det ikke kroner og øre han er ute etter.

— Det virker bortkastet å prøve å stoppe prosessen. Huset er i tipp topp stand, med bad både oppe og nede, og jeg kunne når som helst ha leid ut begge etasjene til to forskjellige leietakere. Men i stedet for penger, er jeg interessert i å få et erstatningshus i samme området. Jeg vet ikke hvordan Statnett vil forholde seg til et slikt ønske, sier Uglane.

Is-risiko sentralt

Ifølge Irene Meldal, kommunikasjonssjef for region vest i Statnett, er planene om en ny kraftlinje mellom Sogndal og Aurland i en veldig tidlig fase.

— Vi vil ha traseen vekk fra Fardal, et område der det bor mye folk. Det ønsker også kommunen. Men foreløpig har vi ikke en gang søkt om konsesjon, sier Meldal.

Kommunikasjonssjefen sier det er mulig nedfall av is fra kraftlinjene som gjør at Uglanes barndomshjem må bort - hvis ledningene kommer der de er foreslått i dagens skisser.

Alle skadelidende skal få kompensert økonomisk tap

Irene Meldal, kommunikasjonssjef i Statnett

— Ledningene vil da gå så høyt over huset hans at nedfall av is vil være hovedutfordringen. Det er risikoen for at is fra ledningene kan treffe huset som er problemet, sier Meldal.

Hun oppfordrer likevel Uglane, og alle andre berørte, til å komme med innspill.

— Vi har sendt en såkalt melding, som er første steg i en konsesjonsprosess. Traseen er ikke detaljplanlagt. Hovedhensikten med en slik melding er å få innspill på de grove planene. Hva bør vi utrede nærmere? Finnes det bedre trasévalg? Det kommer mer konkrete planer. Og da blir det en ny høringsrunde, sier Meldal.

- Rammer færrest

Hun fremhever at ledningsskissene som nå rammer Uglanes hus, samtidig er den løsningen som innebærer at færrest hus rammes.

— Løsningen er altså bedre for dem som bor nær dagens ledninger inn mot og ut fra dagens transformatorstasjon i Fardal. Men det kan jo ikke utelukkes at vi i løpet av prosessen finner enda bedre traseer.

- Uglane sier han mest av alt ønsker seg en erstatningsbolig i samme området. Er det en diskusjon dere kan gå inn i?

— Alle skadelidende skal få kompensert økonomisk tap. Hva som er beste løsning for denne huseieren, må vi han en dialog med ham om. Men en kompensasjonsbolig er ikke uaktuelt. Et annet alternativ er at vi bringer inn en uhildet part til å taksere huset. Uansett er vi opptatt av å finne en akseptabel løsning for huseier. Og det er ikke nødvendigvis slik at vi river et hus vi kjøper.

Vil vise huset frem

Tilbake i Bergen legger ikke huseier Uglane skjul på en viss redsel for at huset i Sogndal vil få fastsatt en relativt lav verditakst, siden han ikke bor fast i huset.

— Når det er snakk om et fritidshus, ser de kanskje lettere på det, frykter han.

Han ønsker å ta representanter fra Statnett og eventuelt kommunen med seg til huset, for å vise hvor fint det er.

— Risikoen for å bli truffet av isklumper er jo en dum måte å miste barndomshjemmet på. Jeg er åpen for mange løsninger, men de må skjønne at huset har stor verdi for oss, krever den sindige eksil-sogndølen.

Tips om boligsaker? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

IDYLL: Huseier Ledvin Uglane (66) setter stor pris på utsikten når han besøker barndomshjemmet i Sogndal.
Privat
INNI: Huseier Ledvin Uglane (66) sier huset i Sogndal er i «tipp topp stand», og godt vedlikeholdt både inn- og utvendig. - Jeg kunne når som helst ha leid ut begge etasjene til to forskjellige leietakere, sier han. Nå vil han gå i dialog med Statnett for å få det han øsnker seg mest: En erstatningsbolig i samme ormådet.
Privat