Huseier Thorbjørn Kaland (48) oppdaget selv brannen i loftsetasjen på huset han eier i Proms gate 7.

– Jeg skulle opp på loftet da jeg oppdaget at det brant kraftig. Jeg tok det jeg hadde av brannslukkingsutstyr og prøvde å kvele flammene, men det tok seg bare opp igjen. Det var bare å komme seg ut, sier en fortvilet Kaland.

Han tror brannen startet i et ventilasjonsanlegg.

– Det var der flammene kom fra, sier Kaland.

Området sperret
Søndag morgen er området fortsatt sperret av og politiet har vakthold på stedet. Alle de evakuerte beboerne, med unntak av de som bodde i Proms gate syv, har fått lov til å flytte tilbake.

- Noen ordnet privat overnatting i natt, noen har vært på hotell og noen på Haakonsvern, sier operasjonsleder Terje Hilland i Hordaland politidistrikt.

Det er fortsatt ikke bestemt om krimteknisk skal undersøke stedet i dag.

- Det blir kanskje ikke før mandag, sier Hilland.

Sjokkerte festgjester
Kaland bor i huset sammen med tre andre medlemmer av familien. De fire personene ble raskt evakuert, sammen med fem personer i nabohuset og flere personer fra husene rundt.

Foran brannstasjonen på Skansen sto en gruppe festkledde mennesker som var på vei til huset da brannen ble meldt.

– Vi ventet et middagsbesøk, men de som skulle komme så jo brannen, så nå står de her, sier huseier Kaland.

Brannen ble meldt klokken 17.20. Da BT kom til brannstedet klokken 17.29, sto flammene fem meter opp av loftsetasjen i Proms gate 7, en treetasjes trebygning med murkledning.

Evakuert i dusjen
Brannvesenet fikk en rekke meldinger om brannen.

– Ettersom dette er midt i den historiske trehusbebyggelsen, rykket vi ut med alt tilgjengelig personell, sier varabrannsjef Karl Otto Nesdal.

Det var 31 brannfolk fra fem stasjoner på stedet. Politi og ambulansepersonell bekrefter at ingen personer kom til skade. Ifølge varabrannsjefen skjedde evakueringen uten problemer.

– Jeg var på vei ut av dusjen da politiet banket på og ga meg beskjed om å flytte bilen og komme meg ut av huset. Skummelt når det kommer så nært innpå, forteller en beboer i Proms gate 5.

De evakuerte ventet foran Skansen brannstasjon mens det ble ordnet med transport og losji. De var tydelig preget av situasjonen. Flere gråt og trøstet hverandre.

– Er det ikke nok nå?

Det regnet kraftig med gnister nedover nabohusene i Blekebakken og Bleketrappene.

– Dette er jo forferdelig nifst, sier pensjonisten Betzy Helle i Bleketrappene 1, som fryktet for at huset hennes skulle ta fyr.

Svigersønnen gikk i gang i bakhagen med en vannslange for å kjøle ned veggene.

– Er det ikke nok nå? Det er nifst med alle disse brannene her i Bergen for tiden, sier Helle.

Gunnar Staalesen, som tidligere har bodd i Proms gate 9, var på brannstedet, men ønsket ikke å kommentere brannen overfor BTs utsendte.

Spredte seg ikke nedover
I Fjellien like ovenfor Proms gate og foran brannstasjonen hadde mange naboer og tilskuere samlet seg. 

– Det brant ut av vinduene, flammene sto høyt opp. Og etter hvert kom det skikkelig mye røyk, sier øyenvitnene Henriette Crok og Emilie Dyngeland, som fulgte brannen fra svingene nedenfor Skansen.

– Vi kjenner folk i området. Dette er skikkelig ekkelt, sier venninnene.

Varabrannsjef Nesdal opplyser at brannen begynte på loftet, men at flammene i liten grad hadde spredt seg nedover i bygningen.

– Vi mener vi har god kontroll på situasjonen nå. Det vil bli etterslukking utover kvelden og natten, sa varabrannsjefen til BT klokken 18.10 i går.

Da var de største flammene temmet, og det lå masse grå røyk over hele Skansen.

– Godt forberedt
Brannbilene hadde visse problemer med å ta seg helt frem til brannstedet. I Blekebakken var det for smalt til at brannbilen kom inntil brannstedet fra nedsiden. Og i selve Proms gate var hevebommen på den ene snorkelbilen forhindret av ledninger som måtte kuttes. Noen biler måtte også fjernes fra åstedet.

Hele Proms gate ble sperret rundt klokken 17.40. Veien var fortsatt stengt søndag formiddag.

– Hva vet dere om brannårsaken?

– Det er det for tidlig å si noe om, sier Nesdal.

Han ønsker ikke å spekulere i sammenhenger med de andre brannene i Bergen den senere tiden.

– Det har vært mange storbranner i det siste, men ikke uvanlig mange branner totalt sett i år. Det jeg kan si, er at disse brannene gjør at vi er godt forberedt, sier Nesdal.