AV MARIE HAUGE

Lørdag ettermiddag falt Odin Olsen Ulvestad (10) flere meter fra et trapperekkverk på Laksevåg senter. Et reklametelt tok av for fallet, og reddet gutten fra alvorlige kvestelser.

Ulykker som den Odin opplevde er alle foreldres mareritt, og dårlig nytt for enhver senterleder. Det er nemlig ikke gitt hvor langt kjøpesentrene skal gå i å sikre mot fall. I forskriftene heter det at byggverk og deler av byggverk skal være utformet slik at skadelige fall unngås ved såkalt forutsett bruk. Men forutsatt bruk av rulletrapp og trappehus er — har det gjentatte ganger vist seg - ikke det samme for et impulsivt barn og en traust voksen.

Økt fokus etter ulykker

For noen år tilbake ballet det på seg med rulletrappulykker i kjøpesenter i og rundt Sentrum.

Kontrollør Nils-John Sætre i Norsk Heiskontroll i Bergen bekrefter at ulykkene den gangen satte fortgang i sikringsarbeidet rundt om på kjøpesentrene. I dag er de fleste rulletrapper over to etasjer sikret.

— Stort sett alle rulletrapper har fått en ekstra sikring i form av høyere vegger, tilleggsrekkverk, seilduksfang eller liknende, forteller Sætre.

Han er fornøyd med utviklingen, men peker på at det er umulig å sikre seg mot alle ulykker. Han kunne likevel godt tenke seg at også de laveste rulletrappene ble sikret.

— Det er ikke bortkastede penger å sikre hele rulletrappen. Et lite barn kan skade seg alvorlig også fra et fall på to-tre meter, påpeker Sætre.

En skjønnssak

Senioringeniør Sigurd Hoelsbrekken i Statens bygningstekniske etat sier til Bergens Tidende at det blir en vurderingssak om trappehus i publikumsbygg skal sikres utover det forskriftene krever.

— Det spesifikke kravet er at rekkverket skal være 90 cm høyt, og at det ikke skal være mulig å falle gjennom rekkverket. De teknisk forskriftene sier i praksis at det blir et skjønnsspørsmål om trapper med åpen forbindelse over mange plan også må sikres med fangordninger, sier Hoelsbrekken.

Han presiserer at dersom et bygg skal sikres mot alle eventualiteter utover normal forventet oppførsel, kan byggekostnadene bli skyhøye.

FAKSIMILE: Bergens Tidende 24. oktober