Lørdag formiddag fikk politiet melding om en husbrann i Vaksdal. Huset står like ved toglinjen, ikke langt fra stoppet Bogegrend, noe som gjør at ingen tog kan kjøre forbi inntil videre.

Politiet fikk meldingen klokken 12.20.

— Vi har fått melding om at et hus står i full fyr, sier operasjonsleder Ole Geir Magnussen i Hordaland politidistrikt.

I 16-tiden var brannet slukket.

Beboere reddet ut

Brannmannskaper fra Vaksdal og Dale ble sent til stedet og bekreftet at det var full fyr i huset.

— Huset er forholdsvis overtent. De som bor i huset har kommet seg ut, men vi vet ikke om katten deres har klart seg, sier Geir Bøe ved brannvaken i Bergen.

Geir Steinsbø bor noen hundre meter fra huset.

— Vi så masse røyk som kom opp, men tenkte ikke så mye på det før brannbilene kom. Det tok lang tid før de kom i gang med slukkingen. De slet med å få tak i vann, og det var glatt, sier han til bt.no.

Huset ligger omtrent ti meter fra jernbanelinjen, og brannvesenet har derfor bedt Jernbaneverket om å stanse alle togavganger fra Bergen. De har også koblet av kjøreledningen. En anleggsmaskin måtte bekrefte at høyspentledningen var slått av før slukningsarbeidet kunne begynne.

— Det er livsfarlig å komme borti høyspentledningene med vannet. Vi er kommet i gang med slukningsarbeidet nå, sier Geir Bøe i 13.30-tiden.

Linjen stengt

Togtrafikken ble stengt ved Trengereid mens slukningsarbeidet pågikk.

— Det er 15.000 volt i kjøreledningen, og hvis det er vintervær og brannvesenet bruker vann i slukkingen, er det ikke trygt. I slike situasjoner stanser vi trafikken, sier Harry Korslund i Jernbaneverket.

Klokken 17.15 fikk Jernbaneverket slå på strømmen for å la fire tog passere frem til klokken 18, da brannvesenet skulle rive det som sto igjen av huset.

— Det er fare for at huset kan rase over linjen. Det som står igjen av huset er helt ubrukelig, sier operasjonsleder Terje Hilland i Hordaland politidistrikt.

— Vi fikk slippe igjennom togsettene våre i tiden mellom slukkingen og riving av huset. Det var ingen tog som skulle passere etter disse togene, så på den måten har vi hatt fri ferdsel siden, forteller Korslund.

Alternativ transport

Det er tog i begge retninger mellom Bergen og Voss som er berørt.

— Vi har ikke klart å skaffe alternativ transport til passasjerer på toget fra Bergen til Voss, så de er nødt til å vente til brannen er slukket, sier Korslund.

Han forteller at passasjerer som skal med tog fra Voss til Bergen vil bli hentet med taxi eller buss.

— Vi har et håp om ordinær drift i løpet av ettermiddagen, men jeg tørr ikke å anslå noe klokkeslett, sier han.