Letemannskaper vil tidligst gå inn i området ved daggry på grunn av rasfaren. I natt har både kystvakten og redningsskøyte søkt i fjorden der elven renner ut.

— Ingen av de savnede er funnet, men det er funnet en del vrakgods og rester fra huset, sier operasjonsleder Wenche Hope i Sogn og Fjordane politidistrikt til bt.no tirsdag morgen.

Det er for rasfarlig til at letemannskaper kan søke gjennom restene av huset. I morgentimene tirsdag venter politiet på at geologer fra Oslo skal ankomme stedet. De skal lande i Sogndal klokken 09.45.

— De må vurdere om det er trygt før vi kan sende letemannskaper inn i området, sier Hope.

**Les også:

— Raset har fulgt elveleiet**

Bare grunnmuren igjen

Den dramatiske meldingen kom i 20.20-tiden mandag kveld: Et hus er tatt av et stort skred i Balestrand kommune. Kort tid etter kom meldingen om at to personer var savnet.

Det gigantiske skredet skal være rundt halvannen kilometer langt, ifølge redningsleder Eirik Walle ved Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Bolighuset ved Flesje, fire kilometer fra Balestrand sentrum, ble smadret av de enorme naturkreftene. Bare grunnmuren står igjen.

— Det vi vet, er at et hus ble tatt av skredet og bare grunnmuren står igjen, forteller redningslederen.

Et redningshelikopter ble sendt fra Florø. Det foretok søk med lys i nærheten av boligen og langs elveløpet der skredet gikk, men vendte så tilbake til basen uten å ha funnet tegn til liv.

Natt til tirsdag foretok også en redningsskøyte søk i fjorden der elven renner ut, om lag 700 meter fra rasstedet, men uten å gjøre funn. Fartøy fra Kystvakten vil fortsette dette søket.

Det lå snø og is overalt.

Rune Andersen, nabo

Stor rasfare i området

  • Det så ut som det var gått en flodbølge. Det lå snø og is overalt, sier Rune Andersen.

Han er nærmeste nabo til det rastatte huset. Han bor halvannen kilometer unna. I de nærliggende husene bor det ikke folk.

— Snøen har gått i elven og tatt med seg vann og is. Huset lå ganske langt inntil elven, sier Andersen, som måtte bruke traktor for å komme opp i rasområdet.

Han ble oppringt av en nabo som hørte raset. Ifølge Andersen, er det et lite, alminnelig bolighus der to personer bor. Huset skal ligge omtrent halvannen kilometer fra riksveien.

— Jeg kjørte opp og hjalp hjelpemannskaper med å ta seg frem. Da var ikke mulig å ta seg frem med vanlig bil. Det ligger flere hus der, men det var bare ett hus som lå så nært elven, sier han.

- Hvordan er forholdene for letemannskapene?

— Det er regn, mørkt og vanskelig å finne noe der nå, sa Andersen sent mandag kveld.

**Les også:

— Veldig trist**

Avventer søk

Politiet har valgt å ikke sende inn mannskaper i området for å lete etter de to savnede, dette på grunn av rasfaren i området og fordi mørket gjør det ytterligere vanskeligere å foreta et sikkert søk.

Søk fra land vil først starte opp når dagslyset kommer og etter at geologene har undersøkt området. Innsatsen er derfor avgrenset til å søke nede ved riksvei 55. Det har vært benyttet hund, men ingen personer er blitt funnet, opplyser politiet.

Imidlertid er gjenstander som med sikkerhet kan knyttes til det aktuelle huset funnet både på og ved riksvei 55 og i sjøen ved utløpet av elva som raset har fulgt.

Dette gjør at politiets teori om at de to savnede kan ha blitt tatt av raset er styrket.

Det går ras i distriktet hele tiden.

Politiet

Flere evakuerte

En geologisk undersøkelse av rasstedet kan ikke gjennomføres før det blir lyst tirsdag morgen.

Det er foreløpig ikke foretatt evakuering av andre beboere i området da det ikke er flere hus som er truet av eventuelle nye skred og ettersom skredet mandag kveld gikk i et område som politiet beskriver som grisgrendt.

Det er imidlertid stor skredfare i hele distriktet og rundt ti personer ble natt til onsdag evakuert andre steder i fylket på grunn av rasfare. Ifølge politiet skal de evakuerte ikke bo i nærheten av der skredet gikk mandag kveld.

— Det går ras i distriktet hele tiden, opplyser Sogn og Fjordane politidistrikt.

Mandag kveld var rundt 20 veier i fylket stengt som følge av snøras på grunn av det dårlige været. Det er også stor snøskredfare i Hordaland og Møre og Romsdal.

Jobber med kartlegging

Politiet fikk melding om at skredet sperret riksveien ved 20.20-tiden mandag.

— Mannskaper fra Mesta hadde holdt på med rydding en stund da de oppdaget det som kunne være rester fra huset, sier redningslederen.

Dermed gikk alarmen. Ifølge Sogn og Fjordane politidistrikt, er to personer med tilknytning til det ødelagte huset savnet.

— Det er ingen indikasjoner på at det var flere personer i huset enn de to savnede, men vi jobber med å kartlegge dette, sier pressekontakt Nils Erik Eggen i Sogn og Fjordane politidistrikt til TV 2.

Flesje ligger om lag 4 kilometer vest for Balestrand sentrum. Riksvei 55 er stengt forbi stedet og politiet sier at veien trolig vil forbli stengt til langt ut på formiddagen onsdag.