Etter å ha kjempet seg gjennom stormen Hårek på vei sørover, måtte "Richard With" gi opp da en ny og enda kraftigere storm dukket opp i dag.

Redde passasjerer

— Vi var allerede kraftig forsinket etter den første stormen. Og når det meldes om 30 m/s ved Stad, er det mest fornuftig å kansellere. Vi ligger i ro her i Ålesund og håper vi kan gå nordover igjen i morgen klokken 15, slik ruten tilsier, forteller kaptein Inge Olsen.

Han har lang erfaring som hurtigrutekaptein, men kan ikke huske å ha kansellert langs vestlandskysten før.

— Nei, så ille kan jeg ikke huske at blitt før. Vi skulle alltid klart å komme oss frem, men det er ikke noe koselig i sånn vind. Passasjerene blir redde og vi risikerer skader på skipet, sier kapteinen.

Må fly til Ålesund

Han forteller at det uansett var svært få passasjerer som skulle videre til Bergen. De vil få tilbud om alternativ transport. På grunn av forsinkelsene hadde mange allerede funnet andre transportmåter.

Det største problemet er dermed 14 utenlandske turister som skulle på rundreisetur fra Bergen i dag. De vil trolig bli flydd til Ålesund.

Flaggruten innstilt

Hurtigbåten mellom Bergen og Stavanger er innstilt på grunn av stormen. Det samme gjelder flere av hurtigbåtene som går i Sunnhordland. HSD har også problemer på flere av sine fergestrekninger. Leirvåg - Sløvåg - Skipavik og Langevåg - Buavåg er innstilte. Det går heller ikke ferge mellom Hufthamar og Austevollshella.

— De er de minste fergene våre som sliter mest. De større båtene klarer seg bedre, sier trafikk-sjef i HSD sjø, Lars Juvik.

Skjersholmane stengt

Ved Skjersholmane fergekai på Stord blåste det i formiddag så kraftig at HSD omdirigerte fergen mellom Kvinnherad og Stord til Jektevik.

Det skaper litt forsinkelser, opplyser Lars Juvik, trafikksjef i HSD Sjø.

Også fergesambandet mellom Fjellberg - Sydnes - Utbjoa er innstilt til klokken 14.30. Det er særlig kaien på Sydnes på Halsnøy som er utsatt.

VÆRFAST: "Richard With" (arkivbilde).
HELGE SUNDE