Mannskapet på hurtigbåten «Teisten» oppdaget mannen helt tilfeldig et par hundre meter fra land.

— Vinket i sjøen

— Vi var på vei fra Leirvik til Bergen, og hadde passert Stord-brua da vi tilfeldigvis ble oppmerkskomme på en mann som vinket i sjøen. Det var tilfeldig at vi oppdaget ham, vi hadde nesten kjørt forbi, sier skipper på hurtigbåten Teisten, Alfred Magne Møgster.

Mannskapet fikk senket gangbroen nesten helt ned i sjøen og fikk tak i mannen.

— Til å begynne med så det ut til å gå ganske bra med ham. Han var nedkjølt, men det var egentlig det, sier Møgster.

— Du kan skjønne han var glad når vi fikk ham opp. Vi fikk han inn i dusjen med lunkent vann for å få varmen i ham, og tok ulltepper rundt ham etterpå, sier Møgster.

Vet ikke hvor lenge han lå i vannet

Den unge mannen fikk også legesjekk av en passasjerene som var lege. Han skal ha forklart at han prøvde å ta en eskimorulle i forbindelse med kantringen. Han skal ha anslått at han hadde ligget i vannet ca ett kvarter, men var svært usikker på hvor lenge han hadde vært i vannet.

— Han hadde redningsvest og mobil med gps i en vanntett pose. Den greide han ikke å få opp fordi han var så frossen på fingrene, så det var skikkelig kjekt at dette gikk så bra, sier Møgster.

Mannskapet kontaktet også politiet for å varsle om den drivende kajakken.

— Klokken 17.10 fikk vi beskjed om at han var plukket opp i havet ved Digernes, like nord for Føyno på Stord, sier operasjonsleder Harald Myklebust i Hordaland politidistrikt. Myklebust.

Til sykehus

Mannen ble tatt ombord i hurtigbåten «Teisten» , men ble dårlig like etter at han kom ombord. Han ble derfor satt i land ved Rubbestadneset, hvor han ble hentet av ambulanse.

— Han ble kjørt til Stord sykehus, og skal etter forholdene ha det bra, sier Myklebust.

Politiet har funnet og tatt hånd om kajakken som hadde drevet videre.

Mannen som ble funnet i sjøen er 22 år og kommer fra Stord.

— Han har nok vært heldig. Såvidt vi vet har han rett og slett kantret. Det blåser jo litt ute, sier Myklebust.

Stord sjukehus opplyser at mannen var i god form, og at han ikke var alvorlig nedkjølt. Klokken 21.30 var han allerede utskrevet.

Mannen ble funnet like nord for Føyno. Klikk «større bilde» for å se kartet i full størrelse.
www.mapquest.com
Ove Olderkjær