Ekspressbåten "Kommandøren" var på vei fra Florø mot Smørhamn i Bremanger da den brøt vikeplikten og kom på kollisjonskurs med Forsvarets MTB KNM "Hauk".

Begge båtene holdt en fart på om lag 30 knop, og avstanden mellom dem var bare 300 meter. Snaut ti sekunder senere ville båtene ha krasjet, hadde ikke den årvåkne skipssjefen fra Forsvaret gjort en rask unnamanøver.

— Alvorlig

Det hele kunne det hele endt med katastrofe, mener informasjonssjef Gunnar Vetlejord ved marinebasen på Haakonsvern.

— Skipssjefen forventet at "Kommandøren" skulle vike, men det skjedde ikke. Hadde noe tilsvarende skjedd i luften, ville det vært på forsidene av alle landets aviser, sier Vetlejord, som ser alvorlig på saken.

Hendelsen, som først ble meldt av NRK Sogn og Fjordane, er rapportert inn til Forsvarskommando Sør-Norge. Der vil omstendighetene rundt nestenulykken bli undersøkt.

Venter på rapport

Ledelsen i rederiet Fylkesbaatane er orientert om hendelsen, men vil foreløpig ikke si noe om hvor alvorlig situasjonen var.

— Vi har bedt om en rapport fra vår kaptein. Det er vanskelig å kommentere saken før vi har fått alle fakta på bordet, sier divisjonssjef Stig Kristoffersen i Fylkesbaatane til bt.no.

NESTENULYKKE: Hurtigbåten "Kommandøren" brøt vikeplikten på Frøysjøen fredag ettermiddag.
Arkivfoto: Helge Sunde