ANNE-GRETHE DAHL

De sendte hjerteskjærende klagebrev fra fjern og nær med påstander om at fabrikanten hadde ødelagt julen. Sterk kost, som raskt fikk produsentene til å smelte.

— I fjor tok vi derfor tilbake den lyse. Og salget gikk rett til himmels. Vi har vel aldri solgt så mange juleracketer som det vi gjorde i fjor, sier daglig leder Tor Vossgård i Minde Sjokolade.

Den må være mørk!

Men fremdeles var julen ødelagt for mange - veldig mange - bergensere. De forlangte tilbake den mørke varianten. Den originale.

Østlandske Brynild ble mildt sagt overveldet over bergensernes usvikelige entusiasme. Savnet av den mørke sjokoladeracketen i fjor var nemlig like stort som savnet av selve racketen året før ...

— Helt utrolig at dette betyr så mye for så mange. Sjokoladeracketen fra Minde har tydeligvis en dyp forankring i de bergenske juletradisjoner. Jeg har en mistanke om at veldig mange bergensere får en sjokoladeracket i strømpen til jul, og at mange også får en som premie for mandelen i grøten selve julaften, sier Vossgård.

Innen de gule bussene

Heldigvis har Brynild forstått at den bergenske julen, den tukler man ikke med! Derfor er stabler med både lyse og mørke sjokoladeracketer atter lainet opp i de bergenske matvareforretninger. I god tid, sånn at alle skal få.

— I år regner vi med å selge rundt 130-140 tusen sjokoladeracketer, omtrent femti-femti lyse og mørke, sier han.

Og bare så vi vet det; dette er et veldig lokalt fenomen.

— Nesten alle racketene sendes ut «innen de gule bussene». Og resten tror jeg går til utflyttete bergensere, ler vår lokale sjokoladesjef.

Kjusa oss!