Solen skinte om kapp med de ærverdig gamle, men nypolert røde brannbilene og de minst like nypolerte sølvtrommene til Skansens Bataljon da Skanseguttenes Forening i samarbeid med Bergen Brannvesen og Bergen Brannhistoriske Stiftelse trommet sammen til stor bydelsfest til ære for den «hvite dame» på Skansen.

Munnspillorkesteret spilte og sang «Bærgen, Bææærgen» så de mange fremmøtte rent måtte svinge seg i takten. Norske flagg, byflagget og selvsagt Skansens eget grønnrøde flagg vaiet storslåtte i vinden. Bergen Brannkorps Orkester spilte fengende ompapamusikk. Og fra altanen holdt både ordfører og varabrannmester tale — blant flere andre.

Tusen vafler, minst ...

På kjøkkenet i brannstasjonens annen etasje gikk vaffeljernene varme.

— Se, tre vafler i slengen. Det blir nok over tusen vafler før jeg kan gå hjem, gliste en rødkinnet Vibeke Asperheim og la nystekte duftbomber i den stadig voksende vaffelhaugen. Hun er mormor til en av trommeslagerne og har tydeligvis laget vafler en sommerdag før.

I stekeovnen lå brett på brett med skillingsboller og sommerboller.

— Halvfabrikata fra Baker Brun. Takk og lov for det, smilte Jannicke Myran, mor til nok en buekorpsgutt.

På komfyren putret en kjempepanne med rømmegrøt. Inger-Margrethe Andreassen rørte og rørte så grøten ble både blank og fløyelsmyk.

— Jeg er egentlig Nygaards-jente, men min mann er Skansen-gutt, unnskyldte hun seg og fortsatte røringen.

Rita Grøtte, mor til to og en halv buekorpsgutter, stakk et travelt fjes inn gjennom kjøkkendøren:

— Vi er tomme for cola, men noen har gått opp til brushytten for å hente ny forsyning, sa hun før hun forsvant ned igjen til kake-, is-, pølse-, vaffel-, kaffe-, brus- og grøtserveringen nede i gaten.

Fiskedam og svingtau

De mange fremmøtte koste seg skikkelig. Enten satt de ved bordene som var satt ut i gaten, de gikk rundt og så på veteranbrannbilene og vannvognen som sto oppstilte, de kikket på alle barnetegningene som hang langs gjerdet eller billedsamlingen på bakveggen til brannstasjonen.

Barna koste seg med stylter, svingtau og fiskespill etter godteposer. De kastet svamper på «fremskutte» buekorpsgutter og de slikket is i varmen. Mens de voksne drakk kaffe og spilte tombola, og koste seg minst like mye som barna.

Litt «æksjen» ble det også plass til, med historiske utrykninger med hest og vogn og gammel stigebil med blålys og fulle sirener. Bekkelokk ble åpnet og liksombranner slukket både på fortau og fra skansetårnet, der en av buekorpsguttene ble «reddet» ned brannstigen. Tøft!

Årets første bad

På gresset rundt skansedammen lå solhungrige bergensere strødd i gresset. Og bak i ene hjørnet hoppet jammensanten noen barn uti dammen - med klærne på!

— Dddet vvva' dddrittakaldt! Men vvvi bbbare gjorde dddet, altssså! Fffikk ssså lllyssst!

Og etterpå sto Johannes Johannessen Apelseth (10) Greger Schaefer (10), Marie Angelica Fosnes (10) og Arizona Frisch (11) i dryppende dyvåte gensere og bukser, med skuldrene oppunder ørene. Jentene bodde nærmest. De avtalte å gå hjem til en av dem og skifte. Stakkars mamma!

«Nystemten» ble selvsagt avsunget stående. Til og med gamlemor nede fra Arbeidergaten reiste seg møysommelig fra vaffelbordet da bysangen ljomet utover Skansen så ganske sikkert alle turistene nede på Torget kunne høre det. Minst.

Det var høytidsstund på Skansen i går!

ÆRVERDIGE SLITERE: I går stod blankpolerte røde veteranbrannbiler nærmest i kø på Skansen.<br/>Foto: Helge Sunde