Litt over klokken 17 tirsdag ettermiddag gikk brannalarmen på Ikea i Åsane i Bergen.

— Vi rykket ut til stedet. Det var ikke noe brann, men det viste seg at noen hadde trykket på en manuell brannmelder, opplyser alarmoperatør Per Bårdsen i Bergen brannvesen.

Gikk fra bord til bord

Katarina Oppedal satt og spiste i restauranten på varehuset sammen med en venninne da de ble evakuert.

— Det var ansatte som gikk rundt og sa til hver enkelt kunde at alle skulle evakueres, dermed tok det veldig lang tid før alle var ute. Det ble visst sagt noe over høyttalerne også men det var så lavt at vi ikke hørte det. Etterpå oppdaget vi også et lite rødt lys som blinket, sier Oppedal.

Etter rundt ti minutter begynte kundene å trekke inn igjen i bygget.

— Det er dårlige evakueringsrutiner når ansatte må løpe rundt og si til kundene at de skal gå ut. De sliter hvis det begynner å brenne i dette store bygget, sier Oppedal.

- Vi har en jobb å gjøre

— Dette er den første evakueringen vi har etter at det nye varehuset åpnet. Vi har fremdeles en jobb å gjøre med varslingssystemet, sier varehussjef Odd-Rune Bjørge.

Han regner med at det var mellom 1500 og 2000 kunder i bygget da alarmen gikk.

— Det viser seg at lydnivået på evakueringshøyttalerne i enkelte områder er for lav. Dette gjelder spesielt i restauranten. Her var det mye støy med rundt 500 mennesker som spiste middag på det aktuelle tidspunktet.

Bjørge sier lydeksperter vil være på plass onsdag for å sikre at høyttalerdekningen er god nok.

— Lyden fra disse høyttalerne skal høres høyt og tydelig over alt i varehuset, så ingen er i tvil om at de skal forlate bygget.

- 80 prosent fikset

Før nye Ikea åpnet 2. mai i år ble det gjennomført en planlagt evakueringstest med over tusen inviterte gjester. Det ble da avdekket mange områder hvor en ikke kunne høre stemmen som ber alle om å forlate bygget straks.

— Vi fikk nok rettet opp i 80 prosent av feilene da. Inkludert parkeringsdekket har vi et areal på 60.000 m² som skal dekkes, så det er en utfordring.

- Hvor lang tid tok det før alle kundene var ute i dag?

— Det skal ta to til tre minutter å tømme varehuset når alarmen går. I dag tok det nok mellom fem og ti minutter, sier Bjørge.

- Hærverk

Det skal ha vært to unge jenter som bevisst trykket på brannmelderen, og dermed utløste alarmen og en brannutrykning.

— De var så gamle at de burde vite bedre. I løpet av mine 20 år i Ikea har jeg aldri opplevd dette før. Det er rent hærverk.

Bjørge vurdere nå å flytte brannmelderen til et «mindre fristende» sted.