• Det er ikke optimalt.

Få dager gjenstår til hundrevis av båter samles i Bergen i forbindelse med Tall Ships Races. Men politiet i Hordaland står for øyeblikket selv uten båt.

— Jeg kan bekrefte at politibåten er ute av drift. Det har den vært i nærmere en uke, sier operasjonsleder Gustav Landro i Hordaland politidistrikt.

OPPRYDNING: Tirsdag kveld ble havnen i Bergen tømt for båter før det store innrykket.
HELGE SVELA

Det 36 fot lange fartsvidunderet kom til Hordaland for drøye ett år siden, og kostet seks millioner kroner. Men forrige uke oppstod det motorproblemer.

Henter inn forsterkninger

Med storinnrykk av båter til arrangementet, tar politiet likevel ingen sjanser på å stå igjen på land.

— De siste dagene har vi ikke fått gjort kontroller til sjøs. Men vi har en backup-plan til Tall Ships Races, og har ordnet med en annen båt som vi låner, sier Landro.Ifølge operasjonslederen vil også deres egen båt forhåpentligvis være tilbake i drift fredag.

— Hvis alt går etter planen, skal vi da ha fått reparert den ene motoren og fått båten i stand igjen, forteller han.

Dårlig timing

Landro innrømmer at motorhavariet inntraff på et ekstra ugunstig tidspunkt. For mens hetebølgene herjer i Bergen, er det naturlig nok også store mengder båttrafikk.

— Dessverre er det slikt man må regne med at skjer av og til. Vi har høysesong for sjøkontroller nå, så det er ikke er optimalt. Men det er ikke snakk om mange dager, sier han.

Og politiet kan vise til slående resultater på kontrollene så langt i båtsesongen. Ifølge operasjonslederen har det hatt godt over 20 tilfeller siden 1. mai.

— Vi har i alle fall 24 eller 25 som er tatt for promille på sjøen. I tillegg er en del tatt for fart, forteller han.

Båtfører tatt på land

Men selv om politiet ikke kommer seg på sjøen, vet de likevel råd for å få tatt promillekjørere i båt.

— Vi tok en av dem natt til søndag. Han kom sjanglende innover kaien ute ved Kjøkkelvik, sier Landro, som også lover høy sikkerhet under helgens arrangement.

— Sikkerheten skal ivaretas og vi skal passe på så folk får en best mulig opplevelse, sier operasjonslederen.

PÅ VEI: Sist gang Bergen var vertsby for Tall Ships’ Races, så det slik ut.
KNUT STRAND