Klokken 07.05 ble Vestlandet rystet av et jordskjelv målt til 3,2 på Richters skala, med episenter utenfor Fedje.

Noen timer senere, rundt klokken 12.06, skjedde det igjen. Det nye skjelvet har episenter 14 kilometer nede i jordskorpen under Voss sentrum (se kart øverst i artikkelen) og er målt til 3,3 på Richters skala.

Største på over hundre år

Ifølge jordskjelvekspert Kuvvet Atakan på Universitetet i Bergen er det ikke registrert lignede jordskjelv i området siden 1905.

— Vi ser økt aktivitet fordi jordskorpen er belastet av spenninger i dette området, sier Atakan.

POLITISAK: Jordskjelvet er omtalt i loggen til Hordaland politidistrikt.

Han ser foreløpig ingen sammenheng mellom jordskjelvet på Voss og skjelvet i havbunnen utenfor Fedje noen timer tidligere.— Det er to adskilte forkastningssystemer. Vi må holde muligheten åpen for at dette kan være relatert til andre menneskeskapte aktiviteter, sier han.

Han holder det imidlertid som lite sannsynlig at skjelvet ble utløst av sprengningsarbeid, på grunn av skjelvets størrelse.

Trodde det ble sprengt

Vossingene er blitt vant til sprengning i området, og mange trodde det var NCC som sprengte på anlegget i den nye Vangstunnelen. Men de som var nærmest episenteret på Vossevangen, ble skremt.

— Jeg trodde all dynamitten var gått av på en gang og at det hadde skjedd en ulykke, sier Sissel Bjørnstad (61).

Hun begynner å bli vant til at sprengningsalarmen går og får mobilvarsling før hver ladning som går av.

— Jeg fikk ikke varsling, og det gikk som bølger under huset. Det var skikkelig ekkelt og jeg ble veldig redd, sier hun.

Lars Magnar Røneid, prosjektleder for Vangstunnelen i Statens Vegvesen, er ikke kjent med jordskjelvene da bt.no tar kontakt.

— Vi sikrer tunnelen etter hvert som vi bygger, så den tåler nok et jordskjelv på dette nivået. Jeg tror ikke dette får noen konsekvenser for arbeidet, sier han.

Også operasjonssentralen ved Hordaland Politidistrikt har fått mange henvendelser fra publikum om jordskjelv. Flere i områdene Kvamskogen, Eksingedalen, Bergsdalen og Voss har spekulert i om det kan være snøras. Politiet har opprettet kontakt med Seismisk Institutt.

- Kom da Jacobsen hoppet

— Jeg sto i Bavallen med ryggen mot en lysstolpe da jordskjelvet kom. Det buldret og ristet kraftig i stolpen. En annen pålitelig kar sto på snøen like ved, og han merket ingenting. Akkurat da skjelvet kom hoppet Anders Jacobsen i prøveomgangen, og ristingen varte like lenge som han hoppet. Kanskje fikk han ekstra kikk av skjelvet, forteller Øystein Tveita til bt.no.

Anders Jacobsen vant lørdagens hopp-NM normalbakke på Voss. Han utklasset de andre.

Følt i halve Hordaland

Ifølge BT-leserne ble jordskjelvet merket blant annet i Bergen, Eidfjord, Jondal, Kvamskogen, Voss og Høyanger litt over klokken tolv.

— Her var tydelig risting i grunnen og kraftig buldring, fortellerAlf Sælensminde i Vaksdal.

Harald Øye fra Høyanger opplevde også skjelvet:

— Hele huset ristet, og skjelvet varte i fire-fem sekunder, sier han.

Naboene rundt kom ut for å se hva som foregikk.Brita Indre-Arne (69) sto på hytten sør for Sognefjorden og sto og laget risengrynsgrøt da hele huset begynte å riste.

— Jeg ble faktisk litt skremt og løp ut på terassen. Hele huset ristet og jeg trodde alt skulle ramle ut av kjøkkenskapene, sier Indre-Arne.

Sissel Bjørnstad på Voss trodde at det hadde skjedd en eksplosjonsulykke i forbindelse med sprengningsarbiedet i den nye Vangstunnelen.

— Det var skikkelig ekkelt, jeg trodde alt kruttet var gått i luften. Hele huset ristet og alt glass klirret. Jeg ble veldig redd, sier hun.

Opplevde du skjelvet ved 12-tiden? Skriv gjerne en liten rapport i kommentarfeltet. Fint om du tar med hvor du bor.