Tredjegenerasjons hundebur fra Norsk Hundeparkering AS blir for første gang lansert på Vestlandet. I dag ble det nye hundehiet installert på Amfi Os.

Burene er blant annet utstyrt med temperaturstyrt kjølevifte og automatisk UVC-desinfisering, og har fått navnet «Hundehi».

— Hundeeierne er kravstore. Det er tross alt et familiemedlem, så de må ha kun det beste, sier daglig leder i Norsk Hundeparkering, Frode Rogstad.

Topp moderne

De tidligere versjonene av denne typen hundeparkeringer, kom først i 2004. Andregenerasjonsbur kom i 2007, og nå er den splitter nye 2012 modellen klar for lansering.

— Burene er renslige og hygeniske, og det er viktig at det ser fint og tiltalende ut, sier han.

De er nå oppgragerte med blant annet display som viser temperatur i buret og hvor lenge hunden har vært der. Det kommer mer lys inn ved hjelp av halvtransparent vegg og bakdør og det er enklere gjøre rent. Og hunden kan se ut - men det er ikke lett for de utvendig å se inn.

— Psykologien bak er at hunder er «hi-dyr» - de liker å ha sitt eget, trygge hjemmested mens de kan følge med på hva som foregår rundt dem uten at de føler seg iakttatt, forteller Rogstad.

Hunder bindes ulovlig

Burene ble for første gang lansert i Oslo i mai i fjor.

— Behovet for hundeparkering er stort i hele landet. Det bindes 10000 – 15000 hunder ulovlig hver eneste dag, forklarer han.

20 prosent av kundene på Amfi Os har hunder, og flere og flere ønsker å ha med kjæledyret sitt på handletur. Senere vil de moderne burene dukke opp på andre kjøpesenter på Vestlandet, tror han.

— Når man kjøper hundemat nå i starten, vil kunden få et nøkkelkort som gir adgang til å bruke hundeburet gratis mellom fem og ti ganger. Etter hvert vil det kanskje bli tatt betaling for det, sier Rogstad.

- Betryggende

Lederen i Dyrebeskyttelsen Bergen mener dette vitner om en positiv utvikling.

— Det er betryggende å høre vi får slike hundeparkeringer. Det er en del hunder som har blitt stjålet utenfor kjøpesenter når de bare er bundet. Det er viktig at det er trygt for både hunden og eieren, og rent sikkerhetsmessig så høres dette veldig spennende ut. I tillegg er mange redde for å gå forbi fastbundede hunder. Dette er helt sikkert noe som er etterspurt, sier Liv Sandal.

— Det skal bli spennende å se hvordan dette fungerer, legger hun til.

Burtrening

- Hva skjer om hunden gjør fra seg inne i buret?

— Om det skulle skje, blir det holdt stengt til renholdspersonalet kommer. Men hunder kommer ikke til å gjøre fra seg i slike bur. Da må de være syke, sier Rogstad.

Han forteller det er viktig å ta noen forholdsregler.

— Det er en fordel at eierne har gitt hunden sin burtrening og at den er vant til å bli etterlatt alene på forhånd. Man kan godt trene hunden på stedet også, og kanskje bruke litt godbiter slik at den knytter positive assosiasjoner til buret.

Hva synes du om de nye hundeburene? Si din mening!

PÅ SHOPPING: Silje Hagen er en av de første som benytter seg av burene mens hun shopper.
NORSK HUNDEPARKERING AS