Har man ikke vært på hundeutstilling før, er det en festlig opplevelse (forutsatt at man ikke er allergisk). Vi vet ikke hvor festlig det er for hundene og deres eiere, men alle så ut til å trives i går formiddag.

Hundeklubbdugnad

Så var det da bare begynnelsen. Begynnelsen på en to dagers nasjonal utstilling med lydighetsprøver og valpeshow, i regi av Bergens Selskaps— og Brukshundklubb med 40-50 av de rundt 300 medlemmene på dugnad for å avvikle det hele.

Til sammen 940 hunder og valper, fordelt på 122 raser, skal i løpet av disse to dagene bedømmes. Hvem er best i sin rase og deretter best i en av de ni gruppene hundene er delt inn i? Hvilken veteran og hvilken valp er best, hvem vinner avlsklassen og oppdretterklassen - og så til slutt: Hvem blir Best in Show?

Egentlig et beinhardt program, med andre ord, og det kan være det kanskje ikke er så festlig når dagen i dag er omme...

Valpete Vera

Men det tok 11 uker gamle Vera med knusende ro i går formiddag. Hun tumlet omkring blant to- og firbente og hadde ikke opplevd så meget på en gang før.

— En mastiff? sa vi prøvende etter nettopp å ha møtt denne rasen.

— En napolitansk mastiff, presiserte Jan Eirik Bjordal, sønnen i huset der Vera var ankommet dagen før. Og hun var allerede bestevenner med Jan Eirik og mor og far Jane og Eirik.

— Vi har hatt mange mastiffer. De er tillitsfulle, rolige og trygge - og holder omtrent samme tempo som oss når vi går tur, sier Eirik Bjordal som kan opplyse at Vera vil veie 50-60 kilo når hun blir voksen. Ingen utpreget skjødehund.

Men også de var der. I det hele tatt var de fleste der, selv om utstillingens leder Edgar Waag sa at det finnes enda 40-50 raser i tillegg til de 122 representerte. Vi ville tro dommerne drømmer om hunder i natt.

VETERANER: Wella (liggende) går i sitt 11. år og stiller i veteranklassen mens sønnen Prins er syv år og kan stille i begge klasser.
FOTO: HELGE SKODVIN