Tirsdag var Noia og eier Christian Døving som vanlig ute og gikk tur. Da de kom hjem, fant redningshunden en godbit inne i hagen på Nygårdshøyden.

— Jeg så hun spiste et eller annet som lå borte ved hekken. Etter tre kvarters tid ble hun urolig. Hun fikk mat, men roet seg ikke. Jeg sendte henne ut igjen, for jeg tenkte hun kanskje var dårlig i magen, forteller Døving.

Men ute i hagen ble det snart klart at hunden rett og slett var ruset.

LIVSFARLIG: Pølsebiten som hunden Noia kastet opp, var full av paracet-tabletter.
PRIVAT

— Var alvorlig syk

— Hun lot seg ikke snakke til eller roe ned, tok løpefart og skulle «ta» et eller annet i naboens hage. Så løp hun rett i smijernsgjerdet. Hun snublet og var slapp i bakbeina, beskriver Døving.

Han mistenkte raskt at hunden kunne fått i seg en brukerdose med narkotika, og tok kontakt med veterinærvakten.

På Dyreklinikken Bergen Vest konstaterte veterinær Vivi Hjelseth at hunden, en belgisk gjeterhund, var alvorlig syk.

— Vi visste ikke hva hunden hadde fått i seg, så vi var veldig i tvil om hvordan vi skulle behandle henne. Etter hvert ga vi henne medisin som fikk henne til å kaste opp. Da kom det pølsebiter med hele paracet-tabletter inni. Hun fikk opp en bit med fire tabletter i. Vi vet ikke hvor mye hun har fått i seg, men det skal ikke store doser til før paracetamol er dødelig for hunder, sier Hjelseth.

- Et drapsforsøk

Motgift ble skaffet fra akuttmottaket på Haukeland, og politiet var behjelpelig med å levere en hurtigtest for narkotika.

— Vi fikk heldigvis avkreftet at hun hadde fått i seg andre stoffer, sier Døving, som ikke fikk mye søvn natt til onsdag.

— Dette er det jævligste jeg har opplevd som hundeeier, jeg var veldig redd for henne, sier han.

Døving mener hunden utvilsomt har vært utsatt for et drapsforsøk.

— Det er nok noen som har vært ute etter å ta livet av et dyr, ja. Måten det var plassert på, levner ingen tvil om at det er lagt ut for at dyr skal få det i seg. Men om det er noen som er ute etter akkurat meg eller min hund, det vet jeg ikke, sier han.

Veterinær Vivi Hjelseth er veldig takknemlig for at både Haukeland, kriminalomsorgen og politiet var så behjelpelig i prosessen.

Redningshund

Seks år gamle Noia har vært godkjent redningshund i fire år, og deltar stadig i leteaksjoner sammen med Døving.

— Hun fant en mann i live i en aksjon, så hun har i hvert fall reddet et liv, sier eieren.

De siste årene har Noia vært med i omtrent 40 aksjoner i året, og siste leteaksjon hun var med i var kun for et par uker siden.

Hundeeieren melder nå saken til politiet.

Onsdag kveld er Noia fortsatt pasient ved Dyreklinikken Bergen Vest. Etter intensiv behandling, ser det nå ut til at hun vil overleve forgiftningen.

— Men det er stor fare for senskader, blant annet på leveren. Hun får medisiner som skal hjelpe mot det nå, sier veterinær Vivi Hjelseth.

ALVORLIG SYK: På Dyreklinikken konstaterte veterinær Vivi Hjelseth at Noia, en belgisk gjeterhund, var alvorlig syk.
PRIVAT