ØYULF HJERTENES

— Det var ikke noe pent syn, forteller sauebonde Nils Inge Hitland.

— Det jeg er mest bekymret for nå er om hunden kommer tilbake. Har den først fått blodsmak finnes det ingen garanti for at den ikke kommer igjen, sier Hitland.

- Hang i strupen

Det var fredag kveld at en nabo tilfeldigvis oppdaget det blodige dramaet som utspilte seg på sauebeitet på Hitland mellom Salhus og Nyborg.

Da naboen kom frem til stedet, var lammet allerede drept. Hunden var da i full gang med å nedsable en fullvoksen sau.

— Den hang i strupen på sauen, men naboen fikk slitt den løs, forteller Hitland.

Hunden var svært aggressiv, og naboen var ikke i stand til å kontrollere dyret. Dermed fløy Golden Retriveren på sauen enda en gang. Først da naboen fikk inn et velrettet spark sprang hunden av gårde.

— Sauen blødde mye, og har fått store sårskader i halsen. Men det ser ut til at hun vil klare seg, sier sauebonden.

— Hadde ikke naboen fått vekk hunden ville den nok tatt knekken på sauen, og kanskje flere andre dyr også.

Hunder slippes løs

Selv var Hitland ikke hjemme på gården da hunden gikk amok ved 18.30-tiden fredag kveld, men ble oppringt av naboen som overvar dramaet.

Det var barna på gården som fant det drepte lammet i et gjerde. Dyret hadde store bittskader i øre- og halsregionen.

— Det var et helt forferdelig syn, og ikke noe kjekt for ungene, forteller Hitland.

Gården ligger i et populært turområde, hvor det ofte ferdes folk med hund. Hitland har drevet med sauer siden 1991, men aldri opplevd noe lignende.

— Folk er veldig flinke til å overholde båndtvangen, men mange slipper hunden løs på fjellet. Jeg håper de tenker seg om før de gjør det neste gang, sier bonden, som understreker at han ikke vet hvor hunden som drepte lammet kommer fra.

Fortsatt på frifot

Hitland forsøkte å spore hunden etter hendelsen, men uten resultat. Inntil videre er sauene hentet ned fra beitet til huset på gården.

— Hunden var svært blodig etter basketaket med sauen. Dersom den har stukket av hjemmefra, må eieren ha sett at den hadde vært i kamp da den kom hjem. Nå håper vi bare at hunden blir funnet, slik at den ikke kommer tilbake, sier Nils Inge Hitland.

I dag vil bonden levere anmeldelse i saken. Operasjonsleder Øystein Jarland ved Hordaland politidistrikt kjente i går ikke til omstendighetene rundt sauedrapet, og ønsket derfor ikke å kommentere hendelsen.