Når du kommer inn i den ferske tesalongen til Tone Wasbak Melbye i Skostredet, får du en følelse av å være hjemme hos henne. Her er bokhyller med slitte bøker, to deilige, dype stoler med ullteppe bakerst i kroken, sofaer, blomster, firemannsbord og en disk som minner om et trivelig hjemmekjøkken.

Forskjellen er at man på et gjennomsnittskjøkken ikke finner femten typer flybåren, kinesisk te lainet opp i krukker.

— Du kan få sterk, lett, kraftfull, smakfull, grønn, svart, kinesisk, indisk ... Tone ramser opp. Noen av sortene kan ikke lagres lenger enn et år, en annen type er best dersom den lagres i seksti.

Ikke helt kaffefritt

Etter endt hovedfag i religionsvitenskap, dro Tone på et halvt års studietur til Kina med samboeren. Der studerte 26-åringen ikke bare språk, men også landets tekultur.

— Jeg har ikke tall på hvor mange tetyper jeg har smakt. Hver provins har sine spesialiteter, forklarer Tone. Hun tenkte mer og mer på hvor lite teutvalget er i Bergen, og fant ut at hun ville åpne egen tesalong. Hun skaffet seg et nettverk, plukket ut femten sorter og dro med seg like mange kilo hjem i kofferten.

Planen er klar: Hun skal oppdra oss til å like god te. Gjøre oss avhengige, rett og slett. Slik at vi bare komme tilbake til «Den Blå Katt», som stedet heter.

— Og hvis noen absolutt vil ha kaffe?

— Da kan de få det. Jeg har en kaffetrakter i hjørnet, smiler hun. Ellers kan du smake Hongkong spesial: halve koppen med kaffe, og halve med te.

Stamkunde etter en uke

Inn døren kommer en student med høstlue på hodet og en sammenrullet plakat i hånden.

— Tone, kan jeg henge opp denne?

— Ja da, hvis du kjøper en te, he, he.

— Du vet at jeg er blakk. Snakkes en annen dag! Jeg legger den her.

Ved et av vindusbordene sitter en ung mann og skriver. Han har vært her mange ganger allerede, og sitter ofte time etter time. Skriver, drikker, titter ut.

— Jeg er egentlig en kaffedrikker, men her inne holder jeg meg til te, sier vindusmannen.

— Og så er han blitt avhengig av kjøttbollene våre, smiler Tones samboer og gode hjelper, Øystein Alsaker.

Kundene har seget jevnt på siden åpningen for to uker siden, og Tone er kjempefornøyd så langt.

Lokker med krimbøker

Møblene i de lilla lokalene kommer fra Fretex og IKEA. Bøkene i hyllene er til lesing på stedet, og utvalget spenner fra barnebøker til Hemingway. Lektyren har Tone og Øystein tatt med hjemmefra.

— Er det helt tomt der nå, da?

— Nei, nei, hmfr. Tvert imot. Det var så fullt med bøker hjemme at vi måtte begynne å ha dem på gangen, så det var på tide å bli kvitt noen, sier Tone. Og avslører en liten hemmelighet: Tykke krimbøker er det mange av i salongen. Lur måte å lokke kundene til å komme tilbake og lese ferdig boken «sin».

Vi kan berolige med at du får lov å legge boken til side bak disken, så ingen begynner på den mens du er midt i spennende mord og greier.

Glutenfritt alternativ

Klokken åtte hver morgen baker Tone brød og diverse kaker.

— Jeg har stekeovn her inne, og er noenlunde ferdig med baksten når jeg åpner ti, sier Tone enkelt. To av kakene er glutenfrie, og hun har alltid et glutenfritt brødalternativ for allergikere. Her er damen som tenker på alt.

Den kreative salongeieren synes det er herlig å være sin egen herre, og tror det vil skje mye spennende i Skostredet fremover. Foreløpig har hun ett års leiekontrakt. Så får vi se hvor avhengig hun klarer å gjøre oss.

NY SALONG: «Den Blå Katt» heter tesalongen til Tone Wasbak Melbye (26) i Skostredet. Den åpnet for et par uker siden etter at hun fant ut at det ikke er skikkelig te å oppdrive i by'n. <p/>FOTO: KNUT EGIL WANG