Kathrine Karlson (31) måtte selv kjøre mannen til sykehuset.

— Jeg synes det er hull i hodet. Jeg er skuffet over politiet og sliter med å stole på dem, sier Karlson.

Natt til mandag 15. oktober kom Karlson kjørende fra Oslo til Bergen etter å ha vært på en hundeutstilling i Hamar og shopping på svenskegrensen. Klokken var halv fire om natten, og hun gledet seg til å komme hjem etter en lang helg.

I Knoltatunnelen, en 356 meter lang tunnel i et avsidesliggende område mellom Dale og Voss, så hun plutselig konturene av en eldre mann gjennom langlysene. Han gikk sikk sakk mellom veirefleksene som stikker en meter ut fra tunnelveggene.

Karlson kom nærmere og så en krokbøyd rygg. Mannen gikk med tjukke sokker i sandaler. Han hadde ikke jakke på seg og så fortumlet ut.

— Jeg tenkte at dette var livsfarlig og ikke normalt. Han måtte være iskald, forteller hun.

Fordi det ikke er gangfelt eller møteplasser i tunnelen, måtte hun stoppe et par hundre meter fra tunnelen. Her ringte hun politi og ambulanse.

Artikkelen fortsetter under skjemaet.

Hadde fått melding

— De sa de hadde fått melding om mannen allerede klokken to, men at de ikke hadde biler å sende eller mannskap. De sa de ikke hadde folk på Voss heller. Jeg fikk sjokk. Hvordan kunne de la ham gå der alene i en og halv time? Sannsynligvis hadde han begynt å gå lenge før dette også, sier hun.

Hun fikk beskjed om å kjøre tilbake og spørre om navnet hans. Han husket hva han het, men ikke hvor han bodde. Karlson bestemte seg for å ta saken i egne hender og ba mannen sette seg inn i bilen.

— Jeg tok ham i hånden for å kjenne hvor kald han var. Han var stivfrossen. Jeg skrudde opp varmen på full guffe og ba ham legge hendene frem mot varmen. Han var tillitsfull, men det var tydelig at han var syk og ikke var helt med. Jeg fikk veldig vondt av ham og kunne ikke la ham stå der alene, forteller hun.

— Ikke vår sak

Karlson snudde bilen og begynte å kjøre mot Voss. Hun var igjen i kontakt med politiet, og fortalte at hun tenkte å kjøre mannen til sykehuset.

Hun prøvde å berolige mannen med å snakke om hverdagslige ting. Det likte han. Han var tillitsfull. Politiet hadde funnet ut at mannen var 81 år. Selv fortalte han at han var 70 år og hadde vært på sauesanking.

Vel fremme på akuttmottaket på Voss sjukehus vinket hun farvel til mannen og fortalte ham at han nå ville bli tatt vare på av pleiere. Hun kontaktet politiet og fortalte at mannen nå var i trygge hender.

— Da sa politiet at dette egentlig ikke var deres sak, fordi mannen ikke har gjort noe kriminelt. Det synes jeg er provoserende. Hadde det kommet en trailer i full fart, hadde han kanskje blitt påkjørt. Han var allerede forfrossen, sier hun.

Karlson er glad for at også andre som kjørte forbi, sa ifra til politiet, men tror de ville blitt oppgitt dersom de visste at meldingen ikke ble fulgt opp.

— Man stoler jo på at politiet skal hjelpe. Det er ti minutter å kjøre fra Voss og en times tid fra Bergen. Jeg oppfatter dette som svært uansvarlig og mener politiet har sviktet på flere punkter, sier hun.

Glad familie

I ettertid har Karlson lurt mye på hva som har skjedd med 81-åringen.

— Jeg håper han har det bra og at han fikk hjelpen han trengte på sykehuset, sier hun.

BT har kontaktet mannens familie som ønsker å være anonyme. De er veldig takknemlige og glade for at Karlsen tok ansvar og kjørte 81-åringen til sykehuset.

Han bor mange mil fra stedet han ble plukket opp.

Voss Sykehus bekrefter at de har tatt imot mannen. Han har det bra nå, men var innlagt i flere dager.

MÅTTE SELV HJELPE: Kathrine Karlson var på vei fra Oslo til Bergen da hun oppdaget en eldre mann som gikk alene i Knoltatunnelen midt på natten. Da politiet ikke ville hjelpe ham, tok hun selv ansvar for mannen. - Jeg måtte hjelpe ham. Jeg synes politiet har sviktet, sier Karlson.
EIRIK BREKKE