10. september 2009 ble en mann i 30-årene pågrepet av politiet i Os. Han skjønte ikke hvorfor.

— Jeg ble sjokkert. Jeg måtte sitte i varetekt i over et halvt døgn før jeg ble konfrontert med hva det gjaldt. Jeg fikk ikke vite noen verdens ting, bortsett fra at jeg var siktet. Det slo meg ikke engang at det var den episoden det handlet om, sier mannen i 30-årene til bt.no.

Brutal voldtekt

Han var anklaget for en brutal voldtekt av en kvinne han hadde truffet på et utested.

Nå har Nordhordland tingrett dømt småbarnsmoren i 20-årene til fengsel i seks måneder, en av dem ubetinget. Historien var fri diktning.

— Hun sa hun bodde sammen med en mann, men at forholdet var slutt, forteller han.

Redd for samboeren

Ifølge hennes forklaring i retten valgte hun å gå til politiet fordi hun fryktet samboerens reaksjon hvis hun erkjente å ha hatt frivillig sex.

To år senere - da dette forholdet var slutt - møtte hun sin angivelige overgriper på byen, og erkjente løgnen i vitners nærvær.

— Hun bar preg av at hun angret kraftig, og flere venninner hadde visst sagt at hun burde melde seg, sier mannen.

Derfra var veien kort til rettssalen, der hun ga en uforbeholden tilståelse.

Har tapt 2,5 år

bt.no møtte mannen onsdag kveld, utenfor utestedet der historien startet. Han hadde nettopp fått dommen, og gratulasjoner strømmet inn på mobilen.

Jeg har tapt 2,5 år av livet... Det har gått masse rykter, og jeg har hatt mange hindringer.

— Jeg har tapt 2,5 år av livet. Det er rimelig lang tid. Jeg har stått i en bås. Det har gått masse rykter, og jeg har hatt mange hindringer, sier mannen.

Han jobber på en institusjon og måtte forlate jobben i fire måneder på grunn av anklagen.

— Jeg var ærlig med arbeidsgiveren, og ble enig med sjefen om å gå ut av stillingen før de pårørende til brukerne fikk høre om det, sier han.

Måtte gi opp jobber

Han har også vært avskåret fra å søke en rekke mulige jobber i det offentlige.

— Jeg måtte bare gi opp jobber jeg var interessert i. Når saken blir henlagt etter bevisets stilling, står det en kode som viser at anmeldelse ikke er løst. Generelt kreves det 100 prosent rent rulleblad, sier mannen.

Nå er han tilbake i arbeid på institusjonen der han jobbet før marerittet begynte.

Kvinnen må også betale fornærmede 116.000 kroner i tapt arbeidsfortjeneste for de fire månedene han ble tatt ut av jobb.

— Jeg har ikke så mye varmt å si om henne, men hun skal ta en takk for at hun gikk til politiet. Hadde det ikke for henne, ville saken stått der fortsatt, sier mannen.

Ikke fornøyd med dommen

Men han er ikke fornøyd med dommen som i realiteten betyr en måneds fengsel.

Påtalemyndigheten ville ha sju måneder der 90 dager var betinget.

— Hvilket signal sender dette? Jeg risikerte tre års fengsel. Dommen burde vært høyere, for å symbolisere at man ikke gjør sånt. Men jeg skal i hvert fall være glad for at det ikke ble samfunnsstraff, som forsvareren ba om. Det hadde vært nedverdigende, sier han.

Det har ikke lyktes bt.no å komme i kontakt med kvinnen som anmeldte voldtekten, mannens forsvarer eller politijuristen som førte saken mot kvinnen i retten.

HER MØTTES DE: En flørt på det nedlagte utestedet Opus på Os endte i sengen. Det fikk store konsekvenser. – Det er mange tanker som går gjennom hodet når jeg står her, sier osingen.
OLE VALAKER